Újabb fogyasztóvédelmi per az OTP ellen

Most a Fogyasztói Jogérvényesítő Szervezet pereli (pontosabban perelné) az OTP-t, ezúttal a kezelési költség miatt. A bank szerint az, hogy még az eljárás kezdete előtt sajtóhoz fordulnak, sérti a jó hírnevüket.

A Fogyasztói Jogérvényesítő Szervezet (FJSZ) közérdekű keresetet nyújt be az OTP  Bank Nyrt. és az OTP Jelzálogbank Zrt. (együtt: OTP) ellen - közölte  Erdélyi Márk, az FJSZ elnöke hétfőn az MTI-vel. A  szervezet azt kifogásolja, hogy az OTP a lakáscélú hitelei esetében nemcsak kamatra tart igényt, hanem  kezelési költséget is szed ügyfeleitől, ami éves szinten akár több százezer forint lehet. Az FJSZ véleménye szerint az  OTP nem nyújt ügyfeleinek olyan kezelési szolgáltatást, amely  indokolná ilyen jelentős költségtétel megfizettetését.

Az OTP Bank közleménye szerint ténylegesen felmerülő költségek ellentételezéseként, indokoltan és jogszerűen számítja fel a kezelési költséget. A pénzintézet azt írja: az általános hitelintézeti gyakorlatnak megfelelően, a bankpiac többi szereplőjéhez hasonlóan teszik ezt.

A közlemény szerint a bank "ugyanakkor kifogásolja azt a gyakorlatot, hogy egy szervezet a bank ellen a bíróság előtt érvényesíteni kívánt igényének bírósági benyújtását megelőzően a sajtóban közleményt tesz közzé az igényérvényesítésről. A keresetben szereplő állítások ténykénti feltüntetése ugyanis alkalmas lehet a bank jó hírnevének megsértésére."  Értsd: nem volna meglepő, ha a bank viszontperelne jó hírnevének megsértésére hivatkozva - főként, ha az FJSZ elveszíti a pert.

Nem ez az első kereset az OTP ellen: az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) a nyáron az egyoldalú szerződésmódosítás miatt indított eljárást (hasonlóan előre bejelentve azt). A bank akkor is azt közölte, hogy az általános gyakorlatnak megfelelően jár el - igaz, az OFE hangsúlyozta is, hogy az általános gyakorlattal van problémája, később pedig más pénzintézettel szemben is indított eljárást.

Az FJSZ megállapítása szerint az OTP vonatkozó általános  szerződési feltételei nem taglalják, mi célra szedi a pénzintézet a kezelési költséget. Ezen túlmenően van olyan lakáshitel-terméke az  OTP-nek, amelynél kezelési költséget nem számít fel; ez a  jogérvényesítő szervezet álláspontja szerint a kezelési költség indokolatlanságát támasztja alá. Az FJSZ azt kéri a bíróságtól, hogy állapítsa meg az OTP  kezelési költségre vonatkozó rendelkezéseinek, mint tisztességtelen  általános szerződési feltételeknek az érvénytelenségét.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.