Újabb értelmetlen győzelmi jelentés a kormánytól

Brüsszel hozzájárult, hogy Magyarország 2018-ig alacsonyabb jövedéki adót vessen ki az E85-ös üzemanyagra, mint a benzinre. Kár, hogy az elmúlt másfél év adóemeléseivel a kormány mostanra lenullázta a bioetanol piacát.

Magyarországon továbbra is a benzinnél kisebb jövedéki adómértékkel forgalmazható az E85 jelű, 85 százalékban bioetanolt tartalmazó üzemanyag. A jelenlegi gyakorlat Európai Bizottság által jóváhagyott folytatása a környezetkímélő meghajtások terjedésének, a bioüzemanyag használatának komoly ösztönzője lehet - derül ki a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) közleményéből.

Az uniós szabályozás szerint a kedvezményes adómérték megállapítása állami támogatásnak minősül, indokolatlan árelőnyt nem jelenthet, így annak alkalmazásához az Európai Bizottság jóváhagyása szükséges. Magyarország kérelmezte, hogy a jelenlegi gyakorlattal megegyezően az E85 bioüzemanyagot a benzinnél kisebb jövedéki adómértékkel lehessen forgalmazni 2018-ig.

Magyarország Megújuló Energia Hasznosítási Cselekvési Terve a közlekedés területén a megújuló energiaforrások alkalmazásának 10 százalékra növelését tűzte ki célul. Az elvárt eredmény a 2010-es évhez képest csaknem négyszeres bővülést jelentene.

A kormány és az NFM a stratégiai dokumentumokban is rögzített módon elkötelezett a megújuló energiaforrások alkalmazása mellett, kész meghozni az ehhez szükséges intézkedéseket. E területen fontos szerepet tölt be a bioüzemanyagok, köztük az E85 alkalmazása – olvasható az NFM közleményében.

A szaktárca csak arról felejtett el tájékoztatni, hogy az Orbán-kormány az elmúlt másfél évben teljesen hazavágta az E85-ös piacát. A korábbi, literenként 18 forintos jövedéki adót 2011 júniusától 30 forintra, majd 2012 januárjától 70 forintra emelte a költségvetési lyukak foltozgatása érdekében. Ezzel az üzemanyag elvesztette árelőnyét a 95-ös benzinnel szemben. Az E85-ös ugyan még most is olcsóbb, de az autók harmadával többet fogyasztanak ebből, mint a 95-ös benzinből.

A Nemzetgazdasági Minisztérium adatai szerint az E85-ös üzemanyagból 2010-ben 36,2 millió litert tankoltak az autósok, míg 2011-ben 39,2 millió litert. Ezzel szemben 2012 első nyolc hónapjában már csak 2,4 millió liter fogyott, ebből évesített adatot számolva azt kapjuk, hogy a forgalom a korábbi tizedére, 3,6 millió literre esett vissza – amivel nehéz lesz tartani a megújuló energiaforrások alkalmazására vállalt tízszázalékos részarányt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.