Újabb engedélyt érvénytelenítettek a verespataki aranybányánál

Mégiscsak vannak értékes régészeti leletek a verespataki aranybánya helyszínén, azaz a terület védett örökségnek számít. Így a román legfelsőbb bíróság érvénytelenítette az aranybányát tervező vállalat engedélyét.

Jogerősen érvénytelenítette a román legfelsőbb bíróság a verespataki aranybányát tervező vállalat régészeti feltárási engedélyét - adta  hírül csütörtökön a romániai média.
A Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) számára 2004-ben állították ki az engedélyt, amely azt követően szerezhető meg, hogy a cég bizonyítja: az adott területen már nincsenek régészeti szempontból felbecsülhetetlen értékű leletek.

A Krónika című napilap szerint a Kirnyik-hegyen tervezett munkálatokat jóváhagyó engedélyt már múlt év novemberében érvénytelenítette a brassói ítélőtábla. Ezt a döntést támadta meg az RMGC a legfelsőbb bíróságon, sikertelenül. Az MTI jelentése szerint az engedély érvénytelenítését a projektet ellenző helyi Alburnus Maior civil szervezet kérte arra hivatkozva, hogy a hegy mélyén a római korból származó tárnák vannak, amelyeket korábban már a nemzeti örökség részévé nyilvánították.

A román kulturális minisztérium 2004 januárjában bocsátotta ki ezt az engedélyt, amivel megvonta a terület védettségét. Az Alburnus Maior egyesület azonban bebizonyította, hogy a hegységnek továbbra is védett övezetnek járó státust kell biztosítani, ahogy azt korábban több román és külföldi szakértő is ajánlotta. Tavaly szeptemberben a román környezetvédelmi minisztérium is leállította a bányaprojekt engedélyeztetési folyamatát, miután egy másik bíróság a vállalat településrendezési engedélyét is érvénytelenítette. Az RMGC Verespatakon 330 tonna aranyat és 1600 tonna ezüstöt akar felszínre hozni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.