Moszkvai bíróságon keresi igazát az Emfesz tulajdonosa

A több tucatnyi mellett a moszkvai választott bíróságon is per indul Emfesz-ügyben: ezúttal a gázcég tulajdonosa, a svájci RosGas perelte be az ukrán hátterű Mabofit annak érdekében, hogy a bíróság mondja ki, jogszerű a két cég közötti adásvétel.

Újabb per indul Emfesz-ügyben. Góczi István, a gázcég ügyvezetője bejelentette, hogy a moszkvai választott bíróságon a társaság új tulajdonosa, a svájci RosGas beperelte az előző tulajdonost, az ukrán hátterű ciprusi Mabofit.

Ez az újabb fordulat ismét igen vitatható. A moszkvai választott bíróságot épp az a szerződés írja elő vitarendezési helyszínként, amelynek érvényességét az ukrán Dmitro Firtas érdekkörébe tartozó Mabofi kétségbe vonja. Az ügy emlékezetes, igen bonyolult háttere, hogy tavaly egy másik, Firtas által el nem ismert papírra hivatkozva a Mabofi nevében Góczi István adta el 1 dollárért az Emfeszt az ismeretlen hátterű, éppenséggel a helyettese által képviselt svájci RosGas AG-nak. Mind a Magyar Energia Hivatal, mind a cégbíróság azonnal elfogadta Góczi azon hivatkozását, hogy ő igenis képviselheti a Mabofit. Később Firtas, illetve a Mabofi ügyvezetője, David Brown perrel is nyomatékosította, hogy ez szerintük nem igaz, de ennek egyelőre jogerősen sem a hatóságok, sem a bíróságok nem adtak helyt.

A magyar polgári bíróságon már zajlik per a szerződés érvényessége tárgyában, de ebben a szintén több fordulót megért perben a bíróság egyelőre nem tudta eldönteni, mi a teendő akkor, ha egy kétségbe vont érvényességű szerződés kimondja, vitás ügyekben nem a magyar bíróság dönt.

Kérdésünkre, miszerint a moszkvai választott bíróságon a vitatott szerződéshez hasonlóan éppenséggel ő fogja-e képviselni a Mabofit, Góczi István mosolyogva úgy felelt, ezt a lehetőséget átadná a Mabofi ügyvezetőjének. Hozzátette: szerinte a moszkvai választott bírósági ítélet irányadó lesz minden más jogi eljárásra. Így, álláspontja szerint, ha Moszkvában úgy döntenek, hogy az adásvételi szerződés érvényes, akkor a többi eljárás okafogyottá válik.

Egyebekben megemlítette: az Emfesz helyzete stabil, immár több mint 250 ezer tényleges lakossági ügyfelük van, és további közel 100 ezer áll átszerződés alatt. Hozzátette: sok a nem fizető, amit az utóbbi évek morális válságára vezetett vissza. Úgy vélte, a helyzet reményei szerint egy rendszeretőbb társadalomban javulhat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.