Újabb EMFESZ-bajok

Az EMFESZ Kft. 2,2 milliárd forintot nem fizetett ki speciális gáztermék-kereskedelem elszámolását végző Keler Zrt.-nek, és az E.ON is hatalmas summát követel tőle. A cég állítja: neki sem fizettek, de bankkölcsönökből áthidalja a problémát. A gázellátás biztosan nincs veszélyben.

Az EMFESZ Kft. a lejáratig nem fizette ki 2,2 milliárd forintos tartozását a speciális hazai gázkereskedelmi rendszerhez kapcsolódó Keler Zrt.-nek - erősítette meg információnkat Csiszér Péter, a Keler stratégiai és ügyfélkapcsolati igazgatója.

Elmondta: a Keler bizonyos típusú gáz eladói és vevői között intézi az elszámolást. Az egyik ilyen speciális termék - információnk szerint - az úgynevezett „kiegyenlítő gáz". Ezt a gázkereskedők csak kivételes esetben, rövid ideig vehetik igénybe, elsősorban fogyasztói hullámzások kiegyenlítésére, az ellátás folyamatossága érdekében.

Kifejtette: a Kelernél - a pénzügyi teljesítések biztonságának fenntartása érdekében - a cégek különböző szintű biztosítéki összegeket helyeznek el. Egy-egy adott vállalkozás két külön számlán tart a Kelernél ilyen összegeket. Akkor, ha ez a kettő a kifizetés elmaradásának pótlása során netán lenullázódna, a harmadik biztonsági kasszához nyúlnak, amelyet a többi gázkereskedő közösen tölt fel.

Amikor a Keler történetében is kiugrónak számító fizetési elmaradást észlelték, először az EMFESZ saját két kasszájában lévő összesen 1,1 milliárd forintot használták fel. A szabályok értelmében ezután a többiek kasszájából is igénybe kellett venni 1,1 milliárd forintot. A Keler vezetője ma dönt a további lépésekről. Piaci szakértők furcsállják, hogy az EMFESZ miért „kiegyenlítő gázt" vásárolt (feltehetőleg a Mol-tulajdonú gázvezetékcéggel, az FGSZ-szel egyeztetve). Ezt annak jeleként értékelik, hogy fő beszállítóik - korábbi értesülések szerint az E.ON illetve a Mol - már nem adtak neki gázt.

Mivel az EMFESZ-nek mindkét cég számára előre kellett fizetnie, ez arra utal, hogy a gázkereskedőnek talán nem volt rá pénze. Eme teória szerint az EMFESZ már csak ezzel a módszerrel biztosíthatta fogyasztói folyamatos ellátását. Góczi István, az EMFESZ ügyvezetője lapunknak az ügy kapcsán kifejtette: álláspontjuk szerint 1,1 milliárd forinttal tartoznak a Keler felé, amit meg fognak téríteni, miután a magas téli fogyasztás miatt „kibővítik pénzügyi konstrukcióikat".

Annak kapcsán, hogy mi lesz a fennmaradó 1,1 milliárddal, leszögezte: ha nem tudnak megállapodni a Kelerrel, majd más platformon vásárolnak gázt, például közvetlenül az FGSZ-től. Kifejtette: novemberben valóban sok „kiegyenlítő gázt" vásároltak a rendszerből a Keleren keresztül. Ennek szabályait ugyanakkor betartották: soha nem vettek belőle 4 napig folyamatosan.


De tegnap más rossz hírek is felmerültek az immár több mint 200 ezer magyar háztartást ellátó gázcég háza táján. Információink szerint ugyanis az E.ON egy több tízmilliós korábbi lejárt számlatartozás kapcsán rendkívül zord végső fizetési határidőt szabott az EMFESZ számára.

Mivel az E.ON nem csak beszállító, hanem bizonyos körzetekben az EMFESZ által használt vezetékek üzemeltetője is, azzal fenyeget, hogy körzeteiben felmondja az EMFESZ-szel a szállítási szerződést. Az értesülést az E.ON-nál ezt sem cáfolni, sem megerősíteni nem kívánták.

Góczi István lapunknak ennek kapcsán leszögezte: ő is tegnap értesült arról, hogy az E.ON felmelegít egy évekkel ezelőtti vitát. Az EMFESZ ugyanis ennek a számlának a jogosságát nem ismerik el. De számára az okozott döbbenetet, hogy épp tegnap derült ki: négy város fűtőműve nem fizeti ki számukra összesen 2,8 milliárd forintos tartozását. Ráadásul ezek a felek értesítették őt az E.ON-követelésről, és összevezetést ajánlottak.

Az EMFESZ a helyzet megoldása érdekében elsősorban fizetésre szólítja fel az egy érdecsoporthoz köthető fűtőműveket. A pénzügyi rés áthidalása érdekében ugyanakkor bankhitelt kénytelenek igénybe venni. Góczi István megfogalmazása szerint finanszírozó bankjukkal illetve beszállítóikkal - melyeket nem kívánt megnevezni - folytatják a tárgyalásokat az eddig is érvényes pénzügyi konstrukció megújításáról.

Korábban az OTP állt kapcsolatban az EMFESZ-szel, és állítólag továbbra is élő a személyes kapcsolat Góczi illetve az OTP-t irányító, a Molban is alelnöki pozíciót betöltő Csányi Sándor között. Ezt ugyanakkor Góczi István nem kívánta kommentálni. Az ügyvezető meglátása szerint néhány héten belül rendeződik a helyzet. A szintén lehetséges beszállítóként számon tartott E.ON-nál nem tudtak ilyen egyeztetésekről.

 Lapunk számára a többi gázvezetéküzemeltetőnél határozottan cáfolták, hogy lejárt követelésük lenne az EMFESZ felé. Ugyanakkor a Kelerrel kapcsolatos problémákról tudnak.

 

Nincs veszélyben senki gázellátása

A legfontosabb kérdés, hogy mi lesz a több mint 200 ezer EMFESZ-ügyfél ellátásával. A szabályok alapján nem kerülhet veszélybe senki gázellátása. Ha netán az EMFESZ pénzügyi problémái miatt nem tudná ellátni fogyasztóit, más kereskedőt jelölnek ki ellátásukra, mindenfajta zavar nélkül.

Ennek lebonyolítása a Magyar Energia Hivatal feladata, amely információink szerint követi az eseményeket. Góczi István leszögezte: az új pénzügyi konstrukció kapcsán nem kerül szóba az EMFESZ tulajdonosi szerkezetének változása. Szintén nem megalapozott az a szóbeszéd, hogy az EMFESZ helyzetére tekintettel a nemrég ismeretlen körök által létrehozott Gas.hu Zrt. venné át az EMFESZ ügyfeleit. Góczi István szombati hírünk kapcsán leszögezte: az EMFESZ-t visszaperlő előző tulajdonos, a ciprusi Mabofi egy rövid ideig valóban elérte lengyelországi vagyonelemeinek ideiglenes forgalmazási tilalmát, de ezt meglátása szerint feloldották.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.