Újabb EKB-torpedók a jegybanktörvényre

A jegybanktörvény tervezete az újabb módosításokkal együtt sem nyerte el az Európai Központi Bank támogatását – szűrhető le a frankfurti pénzintézet honlapjára feltett véleményből, amelyen Mario Draghi EKB-elnök szerepel aláíróként.

Az EKB gyakorlatilag megismételte az egy hete már kiadott véleményében megfogalmazott kritikákat és aggályokat, újfent a magyar kormány szemére hányva a kötelezően előírt egyeztetés szabályainak gyakorlati semmibe vételét. Mint ismert, a nemzetgazdasági tárcától más előterjesztést küldtek ki az EKB-hoz, mint amit a parlament elé terjesztettek.

A két változat abban azonban közös, hogy mindkettő tartalmaz a jegybanki függetlenség súlyos csorbítására okot adó passzusokat. S bár Rogán Antal, a gazdasági bizottság fideszes elnöke az első EKB-válasz kézhezvétele után futószalagon gyártja a módosító indítványokat, a lényegen nem változtat: a harmadik, funkcióval fel nem ruházott alelnök, továbbá a két újabb monetáris tanácstag fölösleges kinevezése durván megsérti a jegybanki függetlenség uniós szinten védett alapelvét.

A kétharmados parlamenti többséget élvező kormány neki tetsző emberekkel higíthatja fel a monetáris politikáról döntő szervezetet, s ezzel saját akarata szerint szólhat bele a jegybank ügyeibe.

Az EKB-nak az új alaptörvény átmeneti intézkedéseihez benyújtott, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét és a Magyar Nemzeti Bankot összevonó csúcsintézmény létrehozásának lehetőségében nem lát kivetnivalót, abban viszont igen, hogy a regnáló jegybankelnököt az új intézmény alelnökévé fokozzák le, a PSZÁF-elnökével egyetemben, és fölé nevezzenek ki kívülről egy elnököt. Ez az eljárás sérti az uniós szerződést, ezért az EKB szerint elfogadhatatlan. A szervezetek összeolvasztásának módjáról semmilyen információt nem kapott az EKB, holott ennek módja kulcsfontosságú.

Az MNB nem vezető beosztású alkalmazottai fizetésére vonatkozó általános korlát megszüntetésére vonatkozóan Rogánék módosító javaslatot nyújtottak be; nem született azonban módosító javaslat az MNB elnökének, alelnökének és a Felügyelő Bizottság tagjainak javadalmazását illetően – kifogásolja az EKB.

Az sem tetszik Frankfurtnak, hogy az MNB igazgatóságának napirendjét előre láttamoztatni kellene a kormánnyal, holott a kabinet képviselőjének semmi keresnivalója sincs ezeken. Ott lehet a helye viszont szavazati joggal nem rendelkező megfigyelőként a monetáris tanács ülésein.

Újfent hangsúlyozzák, hogy a kormány önhatalmúlag nem dönthet az MNB munkatársainak és vezetőinek javadalmazásáról, arról kötelező konzultálnia a jegybanki vezetéssel. Ezt tavaly nyáron elmulasztották, amikor – az EKB tiltakozása ellenére – a kétmilliós bérplafont kiterjesztették Simor András jegybankelnök személyére is.

Az EKB megismétli a korábbi véleményében a monetáris finanszírozás tilalmára vonatkozóan tett észrevételeit. Különös fontosságot tulajdonít annak, hogy a módosított törvényjavaslat 13. szakaszában továbbra is kifejezetten szerepelnie kell annak a feltételnek, hogy az Országos Betétbiztosítási Alapnak történő hitelnyújtás kizárólag az MNB mérlegelésétől függ.

Mario Draghi elégedetlen
The European Central Bank (ECB) President Mario Draghi speaks during the monthly news conference in Frankfurt, December 8, 2011. The European Central Bank cut its main interest rate by 25 basis points to 1.0 percent on Thursday as the euro zone's worsening debt crisis outweighed the concern over persistently high inflation. REUTERS/Ralph Orlowski (GERMANY - Tags: BUSINESS POLITICS TPX IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.