Újabb drasztikus gázáremelés

Jövő héten kellene elkészülnie a Magyar Energia Hivatal (MEH) előterjesztésének a januári gázárváltozásról ahhoz, hogy az árszabályozási jogkörrel rendelkező miniszter legkésőbb december elsején kihirdethesse az új árakat - írta a pénteki Napi Gazdaság.

A lap szerint a MEH-nél dolgoznak a javaslaton: az új ár a piaci szereplők szerint a jelenlegi 131,30 forint/köbméterhez képest legalább 10-15 százalékkal lehet magasabb.

Pedig a  Világgazdaság címú lap szerint jövő évtől a mostani 534 dolláros ezer köbméterenkénti ár helyett várhatóan 520 dollárért érkezik az orosz gáz Magyarországra. A prognózis úgy szól: a jövő év áprilisától a gáz már 480 dollárba, júliustól pedig csak 450-be kerül, ahogyan feltehetően az utolsó negyedévben is.

Ám a hazai gázár - teszi hozzá a Napi Gazdaság - a világpiaci olajár változását kilenc hónapos átlagolással követi, így januártól még nem lesz érzékelhető az irányadónak tekintett Brent olaj utóbbi időben bekövetkezett jelentős áresése. A hazai fogyasztók legkorábban áprilistól érzékelhetnek némi árcsökkenést. Ezt júliustól egy jelentősebb áresés követheti.


 A nyersanyagárak mellett azonban az árfolyamváltozás is meghatározó az árak alakulásában, így lényegesen kisebb lehet a hazai gázár csökkenése, mint amit az olajé indokolna.

Szintén bizonytalanná teszi a helyzetet, hogy az energiaügyi miniszter a legutóbbi, az október elsejétől hatályos gázárdöntéssel együtt megszüntette a korábbi időszakhoz kapcsolódó importár-korrekciós szabályozást, így a hazai nagykereskedő, az E.On szeptemberig felhalmozott 30 milliárd forintos vesztesége az év végéig 100 milliárd forintra nőhet. Az erre vonatkozó tárgyalásokat megnehezíti, hogy az időközben lemondott miniszter, Szabó Pál irányítja a tárcát, utódjának kinevezése pedig hetek óta húzódik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.