Újabb csapás a britekre

Megvonta Nagy-Britanniától a hosszú futamidejű államadós-kötelezettségek lehetséges legjobb, "AAA" besorolását pénteken a Fitch Ratings. Már csak az S&P-nél makulátlanok a britek.

A Fitch Ratings egyebek mellett azzal indokolta a döntést, hogy Nagy-Britannia bruttó államadósság-rátája az eddig vártnál magasabban, valószínűleg a hazai össztermék (GDP) 100 százaléka felett tetőzik az évtized közepén.

A nemzetközi hitelminősítő péntek este Londonban bejelentette, hogy a hosszú lejáratú szuverén brit hazai és külső adósság besorolását egy fokozattal "AA plusz"-ra rontotta. Az új osztályzat kilátása stabil. Nagy-Britannia - az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság - immár a második nagy nemzetközi hitelminősítőnél veszíti el a legjobb államadós-besorolást.

A Moody's Investors Service február 22-én az általa "Aaa"-val jelölt legmagasabb szintről ugyancsak egy fokozattal "Aa1"-re rontotta a szuverén hazai és külső brit kötvénykötelezettségek osztályzatát, arra a várakozására hivatkozva, hogy a lanyha brit gazdasági aktivitással jellemzett időszak az évtized második feléig eltart, és ebben a gyenge növekedési környezetben a konszolidációs program valószínűleg jócskán átnyúlik majd a 2015-ös választásokkal kezdődő következő parlamenti időszakra.

Hasonló indokokat sorol a pénteki leminősítéshez fűzött elemzésében a Fitch Ratings is. A cég közölte: felülvizsgált előrejelzése szerint Nagy-Britannia bruttó államadósság-rátája a GDP-érték 101 százalékán éri el tetőpontját a 2015-2016-os pénzügyi évben, és ezután, a 2017-2018-as pénzügyi évtől is csak fokozatos ütemű csökkenésnek indul.

A Fitch Ratings rontotta a brit gazdaság növekedésére adott prognózisát is: a ház 2013-ra most már csak 0,8 százalékos, 2014-re 1,8 százalékos növekedést vár Nagy-Britanniában az eddig jósolt 1,5 százalékos, illetve 2,0 százalékos GDP-plusz helyett. A hitelminősítő közölte: várakozása szerint a brit gazdaság teljesítménye reálértéken számolva 2014 előtt nem éri el a 2007-es szintet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.