Újabb csalódást keltő amerikai adat

A vártnál jóval kevesebb új állás keletkezett januárban, s a kiábrándító decemberi adattal együtt a folyamat arra utalhat, hogy az amerikai gazdaság mégsem kap olyan ütemben erőre, mint sokan előre jelezték. Ám a munkanélküliség megint csökkent, s közelíti azt a szintet, amelyen a jegybank esetleg szigorítja a politikáját. A viharba került feltörekvő piacok újabb széllökésekre készülhetnek.

A múlt évi havi átlagos 194 ezres munkahely-teremtési ütemtől jóval elmaradva csupán 113 ezer új állást töltöttek be a munkaadók az Egyesült Államokban januárban, holott a Bloomberg által megkérdezett elemzők 180 ezerre számítottak. Decemberben pedig – a most kissé módosított adat szerint – csak 75 ezer munkahely jött létre. A múlt év utolsó hónapjának kiábrándító teljesítményét a szakértők azzal magyarázták, hogy a rendkívül kemény téli időjárás miatt például az építőiparban kevesebb embert alkalmaztak. Ám érdekes módon januárban növekedett a foglalkoztatás ebben az iparágban, mégsem jött be a derűlátó elemzők becslése.

A munkanélküliségi ráta ugyanakkor 6,6 százalékra mérséklődött a decemberi 6,7-ről, s 2008 októbere óta a legjobb adat. Az amerikai jegybank (Fed) a kamatemelés egyik feltételéül azt szabta, hogy az állástalanok aránya 6,5 százalékra süllyedjen, igaz, azzal a megjegyzéssel, hogy amíg az infláció nem gyorsul a kétszázalékos ütemcél közelébe, addig nem várható a nulla százalékra levitt irányadó kamat növelése.

Ám Charles Plosser, a Fed philadelphiai egységének elnöke a napokban azt mondta, hogy az amerikai gazdaság idén három százalékkal növekedhet, a munkanélküliség pedig az év végére 6,2 százalékra csökkenhet. Hozzátette: ha a kamatemelés még nem is időszerű, a mennyiségi könnyítés néven ismertté vált gazdaságélénkítő programnak a vártnál gyorsabb befejezése elképzelhető.

A Fed januártól tíz-tíz milliárd dollárral januártól 75 milliárd, februártól 65 milliárd dollárra vette vissza a havi értékapapír-vásárlások összegét. A jegybanki beavatkozás célja az, hogy a hosszabb távú kamatokat alacsonyan tartsa a gazdaság ösztönzésének reményében, de ahogy nekilódulást tapasztal, kevesebb pénzt nyomtat, nehogy túlfűtse a gazdaságot, vagy piaci buborékokat fújjon fel.

Nagy érdeklődés előzi meg éppen ezért Janet Yellen Fed-elnök keddi képviselőházi meghallgatását. A piacon eltérő vélemények alakultak ki, vajon a nyíltpiaci bizottság márciusi ülésén is lecsíp-e tízmilliárdot a program összegéből, netán kevesebbet, vagy kivár az ellentmondásos adatok miatt. Bár a múlt esztendő második felében az amerikai gazdaság 3,7 százalékos éves ütemben bővült, a héten elbizonytalanította a piacokat a lendület fennmaradását illetően, hogy a feldolgozóipari indexek szintén ütemvesztésre utaltak, s a pénteki foglalkoztatási adat közzétételét megelőzte szerdán az ADP intézet számsora a magánszektorban a prognózisoktól elmaradó munkahelyteremtésről.

Mégis, csütörtökön a New York-i tőzsde indexei újra felfelé kapaszkodtak, abban a reményben, hogy a munkaügyi minisztérium pénteken kedvező folyamatokról számol be. További bizonytalansági tényező, hogy az adósságplafon emeléséről hamarosan meg kellene állapodni az amerikai törvényhozásban.

Január közepe óta a tőzsdeindexek nagy veszteségeket könyveltek el, ahogy – részben a Fed pénzszűkítési döntése nyomán – a feltörekvő piacokon tőkekivonási hullám indult meg. A zavar közepette a kockázatot kerülő, biztonságos menedéket kereső befektetők az amerikai állampapírok felé fordultak, amelyek hozama újra ereszkedni kezdett. A Morgan Stanley feltörekvő piaci indexe pedig január eleje óta majdnem kilenc százalékkal esett, s ilyen rossz évkezdetre még nem volt példa. A vihar alaposan megtépázta a forint árfolyamát is.

Az utóbbi egy-két napban némi megnyugvást mutattak a piacok, de például Mark Mobius, a Magyarországon is igen aktív Templeton Emerging Market Group ügyvezető elnöke pénteken azt nyilatkozta a Bloomberg hírügynökségnek, hogy a feltörekvő piacok még nem érték el a mélypontot. A Goldman Sachs eszközkezelőjének ázsiai vezetője, Philip Moffitt viszont azzal érvelt, hogy a helyzet vételi alkalmakat is tartogat. Megjegyezte: a Fed lépéseinél sokkal erőteljesebben hatott a feltörekvő piacokra, hogy Kína fokozatosan irányt vált, fékezné a hitelezést, s mindinkább piaci alapokra helyezné a beruházási tevékenységet, vagyis lassítja kissé a gazdaság növekedési ütemét.

A New York-i tőzsde Dow Jones indexe nem reagált negatívan a foglalkoztatási adatra, a nyitás után jó ütemben kapaszkodott felfelé.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.