Újabb Chrysler-részvénycsomagot vesz a Fiat

Ami hazai pályán nem sikerült, azt az USA-ban megvalósította az olasz autógyártó-konszern: kétszer is megállapodott a szakszervezettel.

A Fiat megállapodott az amerikai Autóipari Dolgozók Szakszervezetével (UAW), hogy megvásárolja annak részvényeit, ezzel a Chrysler teljes tulajdonosává válhat az olasz konszern. A Fiat 2009-ben vásárolta meg első részvénycsomagját a csődbe ment amerikai autógyárban, melyben elsős lécsőben 20 százalékos, majd 58,5 százalékos tulajdonrészt szerzett. A Fiat közleménye szerint szerdán aláírt megállapodás értelmében 4,35 milliárd dollárért vásárolják meg a 41,461 százaléknyi részvénycsomagot az UAW szakszervezettől, mely évente 700 millió dollárt is kap működéséhez. A szerződés aláírásásának határideje január 20.

Sergio Marchionne, a Fiat elnök-vezérigazgatója tavaly ősszel már megállapodott a 114 ezer tagot számláló UAW vezetőjével, Bob Kinggel, hogy 2015-ig a gyár dolgozóinak órabérét a jelenlegi 14 dollárról 19,28 dollárra növelik, és teljesítménytől függően a munkások évi 1000-3500 dollár egyszeri prémiumban részesülnek, viszont lemondanak a további béremelésekről. A megállapodás része, hogy 2015-ig a Fiat 4,5 milliárd dollárnyi beruházás keretében 2100 új munkahelyet hoz létre a Chrysler észak-amerikai gyáraiban.

Az autóipari egyesülés tagja a Fiathoz tartozó Alfa Romeo, Lancia, Maserati és Iveco, valamint a Chrysler, Dodge és Jeep.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.