Újabb beruházásba kezd itthon a Hankook

Elindítja magyarországi beruházásának harmadik ütemét a Hankook Tire – jelentette be a Suh Seung Hwa, a Hankook globális vezérigazgatója Orbán Viktorral ma aláírt partnerségi megállapodás aláírásakor.

Elindítja magyarországi beruházásának harmadik ütemét a Hankook Tire – jelentette be a Suh Seung Hwa, a Hankook globális vezérigazgatója Orbán Viktorral ma az Országházban aláírt partnerségi megállapodás aláírásakor. A dél-koreai abroncsgyártó óriás a fejlesztésre 313 millió eurót fordít.

A Hankook abroncsai iránti egyre dinamikusabban növekvő kereslettel magyarázta befektetését. A 313 millió euró értékű új gyártóüzem közvetlenül 950 új munkahelyet teremt és tovább növeli a Hankook rácalmási gyárának termelési volumenét, amely így eléri majd a 17 millió abroncsot évente. A fejlesztés révén a Hankook magyarországi beruházásainak összértéke meghaladja a 880 millió eurót. Az építési munkálatok 2013 júniusában kezdődnek; az új egységben várhatóan 2014 közepén indul majd a gyártás, 2015-re pedig eléri teljes kapacitását. Ezzel az alkalmzottak száma 3300-ra nő.

Orbán Viktor az aláíráson megjegyezte, a Hankook gumiabroncsait olyan gépek állítják elő, amelyeket nem lehet egyik napról a másikra összepakolni és elvinni máshová. Aki egyszer egy ilyen terméket gyártó gépsort valahol elhelyez - mondjuk, Rácalmáson, Dunaújváros szélén -, az hosszú ideig ott fog maradni, és amikor arról gondolkodik, hol fejlesszen, akkor ott fog fejleszteni, ahol az előző gépsora is van. A kormányfő - a dél-koreai vállalatvezető szavait idézve - azt mondta, hogy a Hankook a földrajzi fekvés, a képzett magyar munkavállalók és a kormányzattal való együttműködés lehetősége miatt döntött Magyarország mellett.

A cég egyébként tavaly októberben jelentette be, hogy az Európai Regionális Fejlesztési Alap 558,5 millió forintos társfinanszírozásával, összesen 2,432 milliárd forintos beruházás keretében egy újabb üzemcsarnokot épít rácalmási telephelyén. A prémium kategóriás gumiabroncsgyártó az Új Széchenyi Terv, Gazdaságfejlesztési Operatív Program keretében komplex technológiai fejlesztést valósít meg és munkahelyeket hoz létre. A 2011 októbere óta megduplázott kapacitású gyárban jelenleg 2200-an dolgoznak, Rácalmáson jelenleg többszáz különböző méretű és mintázatú abroncsok készülnek személygépkocsikhoz, sportterepjárókhoz és kis-teherkocsikhoz. Az üzem naponta 34 ezer, többségében ultra-nagy-teljesítményű (UHP) és első gyári szerelésű (OE) abroncsot gyárt német és dél-koreai autógyártóknak, valamint az európai piacra.

A Hakook Tire Magyarországra érkezése nem volt könnyű menet. A cég sokáig a szlovák kormánnyal egyeztetett a beruházásról. 2005 nyarán azonban a dél-koreai vállalat felmondta azt a korábbi egyezséget, amely szerint csak Szlovákiával tárgyal a Közép-Európában tervezett zöldmezős beruházásáról. Erről a dél-koreai gumiabroncsgyár vezetősége levélben értesítette is Pavol Rusko pozsonyi gazdasági minisztert. Az ázsiai befektető akkor azzal a döntéssel arra reagált, hogy a Dzurinda-kabinet nem hagyta jóvá azokat a feltételeket, amelyekről a szlovák tárcavezetővel korábban egyeztek meg. A 2005-ös szlovák tervekben még az szerepelt, hogy a magyar határhoz közeli, dél-szlovákiai Léván ötszázmillió eurós befektetéssel 1600 személyt foglalkoztató új üzemet építenek föl, ahol évente ötmillió gépkocsi-abroncsot gyártottak volna. Az előzetes alku szerint a beruházás 21,3 százalékát a szlovák állam állta volna.

A Gyurcsány-kabinet 2005 októberi dél-koreai látogatása után viszont a vállalat vezetése úgy döntött, ha Szlovákiában annyira nem akarják, akkor Magyarországon építi fel üzemét. Igaz arra nem volt válasz, hoyg ezért mit ígért a a kormány. A félmilliárd eurós, mintegy 125 milliárd forintos beruházásért legalább másfél éve brusztoló északi szomszédunk s végül a fejlesztésért később ugyancsak ringbe szálló Cseh- és Lengyelországgal együtt így végül hoppon maradt. 2007 nyarán aztán atadták az üzemet, ahol 750-en dolgoztak.

Az hivatalos megnyitás után a gazdasági tárca részéről annyit mondtak, hogy a 131 milliárd forint értékű beruházáshoz egyedi kormánydöntés alapján 15,8 milliárd forint fejlesztési támogatást adtak. Ennek döntő súlyát a gyártástechnikai fejlesztéshez lehívható juttatások adták. Mintegy ötszázmillió forint köthető közvetlenül a munkahelyteremtéshez és a képzéshez. A Munkaerőpiaci Alap felnőttképzésre fordítható támogatásából 140, a Munkahely-teremtési Alapból 360 milliót igényelhet a cég. Ezenfelül a már működő üzem fejlesztési adókedvezményt vehet igénybe: 10 év alatt jelen értéken számolva legfeljebb 10 milliárd forint erejéig.  

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.