Újabb benzináremelés várható szerdától

A GKI Energiakutató szerint szerdán újabb 2 forinttal nőhet a benzintarifa, gázolajár-változás nem várható.

A mediterrán üzemanyagtőzsdén az elmúlt egy hét során a benzin ára változatlan volt, a gázolaj esetében 2 százalékos csökkenés volt tapasztalható - írja heti előrejelzésében a GKI Energiakutató. A forint árfolyama 1,4 százalékkal gyengült. Ezen a héten szerdán és pénteken is volt 3 és 2 forintos benzinár-emelkedés. A hét utolsó két tőzsdenapján történt árváltozás alapján február 25-én, hétfőn 2 forint körüli benzináremelés bejelentése valószínűsíthető. Így a benzin kiskereskedelmi átlagára szerdától várhatóan 441 forintra emelkedik, míg a gázolaj ára 439 forint marad.

A benzin irányadó ára dollárban változatlan maradt. A gázolaj 2 százalékos csökkenést mutatott. A forint árfolyama a dollárral szemben az elmúlt hét átlagában 1,4 százalékkal gyengült. A változás a hét utolsó két napján volt jelentősebb. A hét folyamán a kóolaj (Brent) ára a hétfői 118,6 dollárról péntekre 115,9 dollár/hordós szintre mérséklődött. Az üzemanyagok jegyzési ára az európai piacokon eltérő ütemben változott, az észak-európai piacokon erősebb volt a benzin áremelkedése, mint a dél-európai, mediterrán piacon, a Reuters adatai szerint.

A már literre és forintra átszámolt tőzsdei jegyzésárak így a héten a benzin esetében 1,4 százalékos árnövekedést, míg a gázolaj esetében 0,5 százalékos árcsökkenést mutatnak. A hét utolsó két tőzsdnapján a forint-dollár árfolyam gyengülése hatására a benzin csekély tőzsdei áremelkedése forintban számítva erősebb lett. A dízel esetében a piaci árak csökkenését a forint árfolyamának gyengülése ellentételezte.

Az elmúlt egy év során az üzemanyagárak alig változtak: a benzin kb. 3 százalékkal drágult, a gázolaj ára nem változott. Az időszaki havi átlagkeresetek is kicsit emelkedtek, ezért tavalyhoz képest körülbelül 5 százalékkal több benzint és 8 százalékkal több gázolajat lehet egy havi nettó átlagkeresetből tankolni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.