Újabb államosítások jönnek: visszavennék Ferihegyet is

Visszavásárolná a Budapest Airport Zrt.-t a kormány. De Ferihegyen kívül még sok mindenre fáj Orbán Viktor kormányának a foga.

Minderről Hegmanné Nemes Sára beszélt a Napi Gazdaságnak. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) államtitkára szerint a kabinet nem mondott le a Budapest Airport visszavételéről, ám a reptérszerződés újratárgyalása a következő kormányzati ciklusra marad.

A vagyonpolitikáért felelős államtitkár közölte: leginkább a közművek vannak fókuszban, mivel azok valóban kiemelt stratégiai vállalatok a kormány számára. Azon külföldi cégek esetében, amelyek ki akarnak vonulni a hazai piacról, a kormány nyitott a megvásárlásukra.

A közműszolgáltatások terén a nonprofit jelleggel működtetett állami monopólium megvalósítása a kormány célja.

Az energia- és a hulladékgazdálkodás ágazatban lehetnek még olyan társaságok, amelyek megvásárlása megvalósulhat ebben a ciklusban. Az államtitkár szerint szinte minden nagy energia- vagy közműszolgáltató jelentkezett már legalább egykörös egyeztetésre.

A Dunaferr esetében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a főtárgyaló, bíznak abban, hogy a tárgyalások pozitívan zárulnak - mondta az államtitkár.

A nemzeti vagyontörvény tartalmi módosítása Hegmanné Nemes Sára szerint nem szükséges. A 2012-es technikai módosításkor minden állam által megvásárolt társaság, társasági részesedés a hatálya alá került.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.