Újabb állami milliárdokat kap a Hypo Real Estate

További 7 milliárd euró állami tőkeinjekcióra van szüksége a müncheni Hypo Real Estate (HRE) jelzáloghitelezőnek, amelyet már tavaly ősz óta állami mentőöv tart a felszínen.

A Handelsblatt című német üzleti-politikai lap csütörtöki száma szerint a HRE alaptőke-emelés formájában kap segítséget, majd ezt követően lezárják a bank államosítását, amelynek során mostanáig a részvények 90 százalékát vették át a korábbi tulajdonosoktól. A fennmaradó 10 százalékot részvényenkénti 1,30 eurós áron vásárolja fel az állam a Soffin nevű pénzpiaci stabilizációs alapon keresztül.

Hypo Real Estate bank egyik berlini fiókja - kell a védőernyő
Berlin, 2008. október 5. A Hypo Real Estate bank egyik berlini fiójának bejárata előtt megy el egy esernyős nő 2008. október 5-én. A bajba jutott Hypo, a második legnagyobb német jelzáloghitel-intézet az előző nap bejelentette, hogy kútba esett a megmentésére kidolgozott, 35 milliárd eurós juttatást tartalmazó terv, mert az akcióba bevont magáncégek elálltak a finanszírozástól. (MTI/EPA/Rainer Jensen)

Peer Steinbrück pénzügyminiszter szerint "nem meglepő", hogy a HRE ismét támogatásra szorul és megint az adófizetők pénzéből kell kisegíteni. A bank az idei első félévben 1,132 milliárd euró adó utáni veszteséget szenvedett el, főként a rossz hitelekből fakadó tartalékképzési kötelezettségek miatt. 2008 első hat hónapjában még 160 millió euró adózott eredményt ért el. Ősszel aztán a csőd szélére került, az amerikai ingatlanpiacon végzett ügyletek miatt. A német kormány tavaly szeptember óta mintegy 102 milliárd eurós hitelgaranciával tartotta a felszínen a céget, amelynek jelenlegi értékét szakértők nulla euró körülire becsülik.

Egy idén július elején napvilágot látott jegyzőkönyvből kiderült, hogy a német központi bank, a kormány és a legnagyobb pénzintézetek - például a Deutsche Bank és a Commerzbank - vezetői egyaránt attól tartottak, hogy az amerikainál is súlyosabb pénzügyi válság keletkezik, ha nem mentik meg a bajba jutott jelzáloghitelező céget.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.