Újabb aláírás a Déli áramlat 'életében'

Az olasz ENI és az orosz Gazprom vezetői a Déli áramlat földgázvezeték végső beruházási döntését vitatták meg hétfőn az orosz fővárosban, ahol a szlovén miniszterelnök várhatóan kedden aláírja a befektetői megállapodást.

A Gazprom internetes oldalán közzétett tájékoztatás szerint Alekszej Miller, az orosz állami gázcég vezérigazgatója és Paolo Scaroni, az olasz gáz- és olajcég vezetője áttekintette a Fekete-tenger alatt húzódó szakasz terveit. Miller és Scaroni megerősítette, hogy folytatják a tárgyalásokat az együttműködésről, a Gazprommal közös, Oroszország és harmadik országok területén való beruházásokról.

Janez Jansa szlovén miniszterelnök hétfőn Vlagyimir Putyin orosz államfővel találkozott, ahol bejelentette, hogy moszkvai látogatása során, kedden aláírják a Déli áramlattal kapcsolatos befektetői megállapodást.

Az Oroszországból a Fekete-tengeren, Bulgárián és Szerbián át Magyarországra, majd Szlovéniába és Ausztriába továbbhaladó gázvezeték tengeri szakaszának részvényesi szerződését tavaly szeptemberben írta alá a Gazprom, az olasz ENI, a francia EDF és a német BASF-Wintershall. A projektben 50 százalékban a Gazprom, 20 százalékban az ENI, továbbá 15-15 százalékban a francia GDF és a német BASF-Wintershall a tulajdonos.

A Déli áramlat földgázvezeték magyarországi szakaszáról szóló részvényesi megállapodást Baji Csaba, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. elnök-vezérigazgatója és Alekszandr Medvegyev, a Gazprom elnökhelyettese október 31-én írta alá Budapesten. 

A Prajm orosz üzleti portál közlése szerint a földgázszállítások Európába 2016 első negyedévében indulnának.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.