Újabb 550 állás szűnik meg - ezúttal a BorsodChemnél

Elbocsátja 550 dolgozóját a BorsodChem Zrt., a társaság a tervet kedden közölte a dolgozókkal, az önkormányzattal és a munkaügyi központtal. Kazincbarcika polgármestere levélben fordult a miniszterelnökhöz segítségért, és felszólította a pártokat, hogy fogjanak végre össze a válság kezelése érdekében.

Elbocsátja 550 dolgozóját a BorsodChem Zrt., a társaság a tervet kedden közölte a dolgozókkal, az önkormányzattal és a munkaügyi központtal. Kazincbarcika szocialista polgármestere levélben fordult a miniszterelnökhöz és a kormányhoz támogatásért. Szitka Péter közölte: a társaság kedden tájékoztatta az önkormányzatot a csoportos létszámleépítésről, amely a terv szerint 550 embert érint, a foglalkoztatottaknak csaknem a húsz százalékát. A térség meghatározó munkáltatója, a vegyipar fellegváraként ismert BorsodChem Zrt. a gazdasági válság okozta nehézségek miatt döntött így.

Szitka elmondta: az elbocsátás súlyos csapás az itt élők számára. - Polgármesterként a leghatározottabban felháborít, hogy a politikai pártok képtelenek a megegyezésre, együttműködésre, és ezáltal a valódi döntések meghozatalára: a gazdasági válság hatásainak a csökkentésére.

A polgármester ezért levélben fordult Gyurcsány Ferenc miniszterelnökhöz, és azonnali segítséget kért a helyzet kezeléséhez. A parlamenti pártok vezetőitől azt várja, tegyék félre napi politikai érdekeiket, és fogjanak végre össze az adócsökkentés és a gazdaságfejlesztés érdekében. Hozzátette: arra kéri a kormányt, "a válság idején ne hagyja magára Kazincbarcikát, és a térség legnagyobb foglalkoztatóját, a BorsodChemet". Segítségre számít az utcára került dolgozók átképzésében, és támogatásában, hogy új munkahelyhez jussanak.

Véleménye szerint az egyik legfontosabb feladat, hogy a térség számára készüljön egy önálló válságkezelési program, illetve létesüljön önálló válságkezelési pénzügyi alap. Kazincbarcika és környéke jelenleg is tragikus munkanélküliségi adatokat mutat, ami a mostani döntés hatására drámai mértékben romlik. A polgármester az azonnali segítségek közt említette, hogy közösen vegyék fel a kapcsolatot a BorsodChem Zrt. vezetésével, és együtt találjanak megoldást az ötszázötven elbocsátott dolgozó gondjainak enyhítésére. 

- Kértem, hogy a kormány és a parlament mihamarabb döntsön az adócsökkentési és a gazdaságfejlesztési programról. Meggyőződésem, hogy nincs más út, csak az állami és önkormányzati kiadások csökkentése, az adócsökkentés és a vállalkozások, munkáltatók helyzetbe hozása - hívta fel a figyelmet Szitka Péter.

Emlékeztetett arra is: nem először fordul a kormányhoz, hogy felhívja a figyelmet arra, a magas energiaárak, az elégtelen szén-dioxid kvóta, megfojtják a térség legnagyobb foglalkoztatóját. Szerinte a gazdasági válság hatásainak csökkentésére még nem történtek érdemi intézkedések.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.