Gigantikus, 62 milliárdos veszteség az AIG-nél

Újabb mentőövre szorul a pénzvilág tengerén fuldokló American International Group (AIG). Ezúttal 30 milliárd dollár tőkejuttatásban részesül a világ egykori legnagyobb biztosítótársasága, amelyet ezután darabjaira szednek szét a washingtoni tervek szerint.

A tőkepótlásra most azért van szükség, mert az AIG 61,7 milliárd dolláros veszteséget jelentett a most zárult negyedévéről. A hatalmas veszteség hírére za európai vezető tőzsdeindexek 4 százalék körüli eséssel reagáltak, míg a New York-i határidős indexek 2 százalékos mínuszt szedtek össze. Nem nehéz megjósolni, hogy a kereskedésre ismét a pénzügyi vállalatok sebezhetősége nyomja majd rá a bélyegét, vagyis a szektor vállalatai nem a legjobb formájukat futják ma a parketten. Különösen igaz ez a HSBC-re, a brit-hongkongi bankóriás 17,7 milliárd dolláros tőkeemelésre szorul, ezt tegnap jelentették be egy 6100 fős leépítéssel "megspékelve". A HSBC árfolyama 20 százalékos mínuszt produkált a hír hivatalossá válását követően, Londonban.

Visszatérve az AIG-hez: a menetrend szerint miután megkapta a pénzt, elkezdik leválasztani a biztosítótársaságról amég egészséges részeket. A hazai és a nemzetközi ingatlanbiztosítási tevékenységet új cégbe szervezik ki, amelynek 20 százalékát a tőzsdén értékesítuik majd. Szakítanak a hitelválság közepette igencsak besározódott AIG névvel is.

A washingtoni kormány nem akarja elkövetni ugyanazt a hibát, amit a tavaly szeptember közepén csődbe jutott Lehman Brothers bankház esetében: mint ismert, akkor magára hagyta a pénzintézetet, s ezzel még nagyobb kárt okozott, mintha belepumpált volna pármilliárdot, és segítette volna talpra állítani. Az AIG túl nagy ahhoz, hogy hagyják összedőlni - ez a logika szól most a megsegítése mellett - írja a Forbes. Eddig 190 milliárd dollárt öltek a vállalatóriásba, ennek fejében az állam 80 százalékos tulajdonrészre tett szert.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.