Újabb üzemanyagáremelés a láthatáron

Szerdától tovább drágulhatnak az üzemanyagok a hazai kutakon.
Szerdán a benzin árát 2-3, a dízelét 3-5 forinttal emelhetik - véli a heti piaci árváltozások alapján a GKI Energiakutató. Előrejelzésükben figyelembe vették az augusztus 19-i kétforintos benzin- és négyforintos gázolajáremelést is. Ennek nyomán a benzin ára 333, a gázolajé pedig 337 forintra állhat be átlagosan.

Az augusztus 15-19-i héten az Európában irányadó Brent típusú kőolaj hordónkénti ára 47-50 dollár között ingadozott, átlag több mint 5 dolláros, 12,2 százalékos emelkedést mutatva. Ilyen mértékű árrobbanást legutóbb a március mutatott. Igaz, a péntek már halovány csökkenésbe fordult. A hullám továbbra is a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) tagországai, valamint néhány más nagy olajtermelő tervezett szeptember végi találkozójára vezethető vissza. De a spekulánsok se játszanak már rövid távú áresésre. Az elemzőházak megosztottak a tárgyban, hogy immáron véglegesen megindult volna az áremelkedés, vagy annak továbbra is hiányoznak a gazdasági alapjai. A további drágulásban bízók a csökkenő amerikai olaj- és benzinkészletekre hívják fel a figyelmet. De az USA területén végrehajtott kőolajfúrások száma is tízzel nőtt. Mindehhez hozzájárul a dollár gyengülése is.

A nálunk irányadó mediterrán tőzsdén a benzin 7,7, a gázolaj 9,9 százalékkal drágult - idézik a Reuterst. Európában csökkent az üzemanyag- és tüzelőolajkészletek történelmileg magas szintje, kőolajból viszont többet tároltak le. Az európai benzinkivitel lehetőségei az amerikai készletek csökkenése miatt kissé javultak. A földközi-tengeri finomítófelújítások miatt is nőtt a kereslet. Az amerikai finomítóleállások miatt visszaestek az Európába irányuló dízelszállítások. Az orosz termelők szintén kevesebb gázolajat kínálnak. Így ugyan a készletszintek csökkentek, mégis kivételes lehetőség nyílt az európai dízelkivitelre.

A dollár átlag 275 forintot ért: 4 forinttal, 1,4 százalékkal kevesebbet kellett adni érte, mint a múlt héten. Ez visszafogja az áremelő hatást.

Az elmúlt egy év során a hazai kutakon a benzin ára tíz, a gázolajé 7 százalékkal csökkent. A keresetek növekedése miatt most az átlagjövedelemből 20,5 százalékkal több benzint és 17 százalékkal több gázolajat vásárolhatunk, mint egy éve - írja a GKI Energiakutató.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.