Újabb sarcot vet ki a kormány az önkormányzatokra

Az alig egy hónapja benyújtott költségvetésben 130 milliárd forintos átrendezést jelentett be a költségvetési bizottság pénteki ülésén a kormány – adja hírül a Napi.hu. A módosítás szerint lesz új adó, az önkormányzatok támogatása jelentősen csökken, a sportra még több pénz jut.

A 2017-es költségvetés tervezetét alig egy hónapja nyújtották be, a parlament azóta megtárgyalta a javaslatot, és már készülnek a végszavazásra. A vita során a kormány nem engedte el a gyeplőt; képviselői módosítást alig fogadott be, az utolsó érdemi költségvetési bizottsági ülésen viszont szétbombázta saját előterjesztését, miután 135 milliárd forintos átrendezésre tett javaslatot – számol be a gazdasági portál szakújságírója.

A közoktatás totális államosítását az emberminisztérium vezetése a múlt héten jelentette be, miután több hónapig látszategyeztetést folytatott a köznevelési kerekasztalnak nevezett kormányzati konferencián. Az „egyeztetések” után a szaktárca bejelentette, hogy a teljes közoktatást állami kézbe veszik – magyarán az utolsó iskolákat is elveszik az önkormányzatoktól 2017 januárjától. Ha nincs iskola, állami támogatás sem jár, ezért a kormány 26,7 milliárd forinttal csökkenti az önkormányzatok támogatását, ám nem áll meg félúton.

A javaslat bevezeti az önkormányzatokra kivetendő új adót, az „önkormányzati szolidaritási hozzájárulást”, ami 21,3 milliárd forintos adó jellegű elvonást jelent az iskolafenntartó önkormányzatok számára. A kormány azonban még tovább szorít az önkormányzatokon az államosított oktatás finanszírozása érdekében. Eddig a költségvetés minden beszedett forint idegenforgalmi adót 1,55 forinttal egészített ki, januártól már csak egy forintot ad. Az így felszabaduló forrásokat a kormány a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) működésére fordítja – amelynek egyébként megszüntetését ígérte a köznevelési kerekasztalon.

A portál tudósítása szerint a kormány lesöpörte az asztalról a családi pótlék emelésére tett MSZP-s javaslatot, mondván a 2006-os nagy összegű emelés után sem nőtt érdemben a gyermekvállalás Magyarországon, de a sport támogatására további milliárdokat szavaztak meg. Egészséges nemzet leszünk, döntött a kormány, ezért az eredeti 2,3 milliárdról 5,1 milliárd forintra emelték a „kültéri sportparkok fejlesztésére” szánt pénzt. Eddig ilyen előirányzat nem volt a költségvetésekben, a pénzből panelházas, sűrűn lakott területeken terveznek „fit parkokat létesíteni”.

Örülhetnek a kézilabdázók a maguk plusz 3,5 milliárdjának, így jövőre 5 milliárdot kapnak a költségvetésből „munkacsarnokok” építésére. A Magyar Kézilabda Szövetség ezenfelül további 1,9 milliárdot is kap a működésére. A birkózók sem szomorkodhatnak, Németh Szilárd birkózóelnök kilobbizta az egymilliárd forintot a „Központi Birkózó Akadémiára”. Természetesen a futballisták sem maradhatnak ki a pénzesőből: az MLSZ és a fociakadémiák támogatására plusz 3 milliárdot szavaztak meg a képviselők, így erre a célra 7 milliárd forint jut. Szolid, 500 millió forintot kap a Magyar Korcsolyázó Szövetség, elnök Kósa Lajos. Plusz 1,5 milliárd forintot – így már 3 milliárdot – kap a Szegedi Ifjúsági (sport)Centrum. Az indoklás szerint többfunkciós szabadidőközpont épül a harmadik legnépesebb magyar városban.

A cikkből az is kiderül, hogy jól lobbizott Andy Vajna is, most nem mint a TV2 tulajdonosa, hanem mint a kormány filmügyi biztosa. A Nemzeti Filmalap támogatását 2,5 milliárd forinttal emelték meg, így filmgyártásra csak jövőre 7,6 milliárd forint jut.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.