Újabb rekord: megint többel tartozunk

Történelmi csúcsra jutott az államadósság: az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt. legfrissebb adatai szerint a központi költségvetés bruttó adóssága a múlt héten elérte a 24 673,1 milliárd forintot. És még nincs vége.

Július végén jön egy lejárat, amely megtörheti a növekvő trendet - számolt be a napi.hu.

Pedig az adósság halmozódásában hazánk már eddig is jobban teljesített: egy hét alatt 218 milliárd forinttal, míg január óta összesen 2674,5 milliárd forinttal nőtt az adósság. A teljes államadósság ennél mintegy 600 milliárd forinttal magasabb lehet az önkormányzatok adóssága és a költségvetésen kívüli más adósságnövelő tételek miatt.

Az ÁKK számításai szerint a költségvetés adóssága így a GDP 83 százaléka lehet, míg január elsején a mutató 75,3 százalékon állat.

Az ÁKK a szokásos pársoros közleményében felhívja a figyelmet, hogy az adósságot növeli a március végi 3 milliárd dolláros (660 milliárd forintos) kötvénykibocsátás - igaz, azóta 500 millió angol fontos kötvényt (190 milliárd forint) már májusban törlesztett az adósságkezelő. Július végén újabb 1 milliárd eurós (310 milliárdos) kötvénycsomag visszafizetése válik esedékessé - amely csökkentheti az adósságot.

Novemberben újabb 2 milliárd eurós (620 milliárd forintos) törlesztés esedékes az Európai Bizottság felé.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.