Újabb pálinkaügy miatt indított eljárást Brüsszel Magyarország ellen

Hiába zárult le a pálinkával kapcsolatos jövedéki ügy, újabb kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen az Európai Bizottság azon magyar törvény miatt, amely a „chipsadót” kiterjesztette az égetett szeszes italokra, így a vodkára, a whiskyre, a brandyre és a likőrökre is – írja a Világgazdaság.
A pálinka jövedéki adója miatt még 2011-ben indult kötelezettségszegési eljárás megszüntetéséről döntött csütörtökön az Európai Bizottság. A testület a Bruxinfo értesülése szerint azt követően döntött a rétestésztaként húzódó, két ízben is az Európai Bíróság elé továbbított pálinka-dosszié végleges lezárása mellett, hogy a 2016. január elsején elfogadott új jövedékiadó-törvényt összhangban lévőnek találta az uniós szabályokkal.

Az éppen az Európai Bíróság pálinkáról szóló vitában hozott ítéletének végrehajtását célzó magyar törvény értelmében 1 liter pálinka főzése után egységesen 700 forint jövedéki adót kell befizetni. Ez az adószint Brüsszel megítélése szerint már megfelel az uniós szabályokkal összhangban lévő csökkentett jövedékiadó-kulcsnak.

A 2015. január 1-jén hatályba lépett törvény ugyanakkor mentességet adott az egészségügyi adó alól a pálinkának és az Unicumnak, azon az alapon, hogy ezeket tisztán gyümölcsből készítik és párolják. Brüsszel azonban úgy látja, hogy jelen esetben diszkrimináció forog fenn, és a külföldi szeszes italokat a törvény hátrányosan kezeli a magyar termékekkel, hungarikumokkal szemben.

Magyarországnak az ilyenkor szokásos eljárással összhangban 2 hónapja van álláspontjának megvédésére. Ha ez nem győzi meg a Bizottságot, akkor indoklással ellátott vélemény kiküldésével második szakaszba léptetheti az eljárást.

A Nemzetgazdasági Minisztérium már csütörtökön reagált az újabb eljárásra. Mint azt közleményükben írták: a kormány messzemenőkig elkötelezett a magyar emberek egészségének megőrzése, az egészséges táplálkozás elősegítése iránt. Ezért alkotta meg 2011-ben az egészségkockázatot jelentő termékek adóját, a népegészségügyi termékadót, közkeletű elnevezéssel a chipsadót.

Ugyanezen megfontolások vezették az Országgyűlést akkor is, amikor 2015. január 1-jén kibővítette a népegészségügyi termékadó-köteles termékek körét az ún. alkoholos italokkal, mely főképp az un. kommersz szeszeket terheli.

Mindezen méltányos egészségügyi szempontok ellenére az Európai Bizottság kifogásolja az elmúlt év elején elfogadott szabályozást éppúgy, ahogy korábban a kommersz szeszes italokra vonatkozó extra jövedéki adóterhet vagy éppenséggel a dohánytermékek különadójának számító, a dohányipari vállalkozások által fizetendő egészségügyi hozzájárulást is.

Ennek ellenére a magyar kormány álláspontja az, hogy a kérdéses szabályozás nem diszkriminatív, és nincs protekcionista (hazai termékeket védő) hatása sem. A magyar kormány továbbra is megtesz minden tőle telhetőt annak érdekében, hogy a fokozott egészségkockázatot jelentő termékek fogyasztásának korlátozásával a magyar emberek egészségét megőrizze.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.