Idénre is ígérnek lakossági energiapályázatokat

Tegnap víz-, szennyvíz- és hulladékkezelési uniós támogatási pályázatok jelentek meg, idén lakossági energiahatékonyság-javító kiírások is várhatók.
A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) 2015. július 28-án meghirdetett öt felhívása ivóvízminőség-javító, szennyvízkezeléssel és hulladékgazdálkodással összefüggő projekteket támogat több mint 57 milliárd forint értékben - tette közzé az illetékes Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM).

A KEHOP két új kiírása a szennyvízkezelés területén a meglévő szennyvízcsatorna-rendszerek bővítéséhez, a szennyvíztisztító telepek korszerűsítéséhez, a szennyvíziszap-kezelés és -hasznosítás fejlesztéséhez, a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz-fogadó műtárgyak kiépítéséhez biztosít támogatást. Ezekben a támogatási konstrukciókban a 2007-2013-as fejlesztési időszakban forráshiány miatt elutasított beruházásokhoz vagy a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) forrásokból folyamatban lévő szakaszolt projektek továbbfinanszírozásához nyerhető el összesen közel 39 milliárd forint forrás.

Az ivóvízminőség-javítását célzó felhívások többek között a térségi vízellátó-rendszerek kialakítását, a más vízbázisra való áttérést és az ivóvízhálózat rekonstrukcióját támogatják. Az e projektek számára rendelkezésre álló vissza nem térítendő támogatás összege több mint 8 milliárd forint.

A tízmilliárd forint forráskerettel rendelkező, a települési hulladékkezelő létesítmények hálózatának rendszerszerű fejlesztésére meghirdetett felhívás a KEOP-ból támogatott, folyamatban lévő szakaszolt projekteket támogatja, és egyebek mellett a használt termékek átvételét biztosító újrahasználati központok kialakításához, a szelektív hulladékgyűjtő- és szállítókapacitás fejlesztéséhez és a szemléletformással kapcsolatos feladatokhoz nyújt pénzbeli eszközöket.

A KEHOP a 2014-2020-as európai uniós fejlesztési ciklusban összesen több mint 379 milliárd forintot tesz elérhetővé ivóvízminőség-javító és a szennyvízkezelés megvalósítását célzó beruházások számára, és közel 122 milliárd forintot a hulladékgazdálkodással és kármentesítéssel kapcsolatos projektek kivitelezésére. 

A lakossági ingatlanok energetikai felújítását és a távfűtési rendszerek korszerűsítését célzó új pályázatok is elérhetőek lesznek hamarosan - erről Szabó Zsolt, az NFM fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára beszélt az M1 aktuális csatornán szerdán.

Az államtitkár elmondta, hogy első körben a 60 lakásnál nagyobb társasházak energiakorszerűsítésére írnak ki pályázatot. Hozzátette: ezek nemcsak panelházak, hanem régebben épült, más technológiával készült társasházak számára is elérhetőek lesznek. Jövő tavasszal tervezik a családi házaknak szóló pályázatok kiírását, az elérhető támogatások között lesznek visszatérítendőek és nem visszatérítendőek is.

Már augusztusban megjelenik a távfűtési rendszerek fejlesztését, egyebek közt geotermikus energia felhasználásával is lehetővé tevő pályázat - fűzte hozzá. Az államtitkár beszélt arról is, hogy a KEHOP keretében több mint 300 milliárd forint áll rendelkezésre csatornázásra és az ivóvízminőség javítására, további mintegy 100 milliárd forint pedig a hulladékkezelő rendszer átalakításának befejezésére. Ezek a pályázatok egyebek közt azt a célt szolgálják, hogy az uniós elvárásoknak megfelelően 2017 végére minden kétezer főnél nagyobb településen legyen vezetékes ivóvíz és csatorna.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.