Matolcsyék vettek még két palotát

A jegybank mintegy ötmilliárd forintért vásárolta meg a két épületet a Várnegyedben különböző magasztos célokra.

A Magyar Nemzeti Bank által alapított Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány a budai Várnegyedben megvásárolt két épületet összesen mintegy ötmilliárd forintért - derül ki az MNB honlapján közzétett dokumentumból.

A 11,2 millió euróért (mintegy 3,4 milliárd forintért) megvásárolt, az elemzések által Magyarország legdrágább villájának nevezett Lónyay-Hatvany-palotában "rendezvény- és oktatási központot" alakítanak ki. Az eladó a napi.hu kutatásai szerint Bognár Botond vállalkozó. A Magyar Tudományos Akadémiától 1,85 milliárdért pedig a régi városháza műemléképületét vették meg, ahol terveik szerint 2016-tól "angol nyelvű doktori képzés" zajlik. Mindkét épület jelentős felújításra szorul. Az épületekkel kapcsolatos terveik kapcsán nem fukarkodnak a szuperlativuszokkal, mindegyik "egyedülálló" lesz a maga nemében és a "kor követelményeinek" felel meg, gyarapítja a nemzet vagyonát.

A napi.hu tudósítása szerint a 4 ezer négyzetméteres, Ybl Miklós tervezte Lónyay-Hatvany-palotához egy csodás pesti panorámát nyújtó 700 négyzetméteres terasz is tartozik. Az épület öt különböző atmoszférát megjelenítő öt szintből és egy teraszból áll. A legfelső, akár művészeti galériaként is hasznosítható emelet 180 fokos panoráma-élményt kínál, az első szinten elhelyezkedő szalon pedig akár 150 fős események befogadására is alkalmas. Az első szinten a beruházást megelőző ásatások eredményeként a Budapesti Történeti Múzeum munkatársai által feltárt 16. századi török kori bástya maradványai találhatóak. A jelenleg kívül befejezett, belül szerkezetkész épület a Unesco által is védett világörökség része.

Az elnök támadást vár, de védekezni fog

Az árstabilitás és a pénzügyi stabilitás megőrzése mellett a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elsőrendű feladata 2015-ben az lesz, hogy kivédjen minden, a magyar pénzügyi rendszert érintő támadást - mondta Matolcsy György, a jegybank elnöke kedden Budapesten az Országgyűlés gazdasági bizottsága előtt. Matolcsy sikeresnek nevezte a kormánnyal való együttműködést, és kiemelte: jövő évi tevékenységüket segíti a devizahiteles probléma megoldása, a devizahitelek forintosítása. Hangsúlyozta, hogy az MNB devizatartalékai kellően magasak (és azok is maradnak) ahhoz, hogy teljesíthessék a jegybanktörvényben rögzített követelményeket, és a kihívásoknak is megfeleljenek. Az MNB elnöke szerint ugyanakkor 2015-ben az Európai Unió harmadik recessziós válsága nehezítő körülmény lehet Magyarország számára.

A HVG összesítése szerint Matolcsy György elnöki kinevezése óta a jegybank vagy alapítványai mintegy 14 milliárd forintért megvásárolták az Eiffel Palace irodaházat, 415 millióért a tiszaroffi kastélyt, az Iposz hasonló értékű korábbi székházát, 1,7 milliárdért pedig a kecskeméti kórház egykori épületét. Ezen túlmenően a nyáron Matolcsy György olyan közgazdászok képzésének támogatását jelentette be a számítások szerint több százmilliárd forintos keretből, akik eme oktatás révén reményei szerint már nem a "bukott neoliberális tanokat" követik majd.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.