Újabb hitelbomba érkezik Matolcsytól

Még át sem estek a bankok az elszámolási és forintosítási teenedőkön, máris újabb nagy változásokat tervez a Magyar Nemzeti Bank a jelzálogpiacon - írta a Portfolio.hu. A változások lényege a portál szerint az, hogy biztonságosabbá tegyék a jelzáloghitelek finanszírozását és a bankok mérlegszerkezetét a jelzálogfedezetű papírból történő finanszírozás részleges kötelezővé tételével. A meglévő hitelek esetében újabb banki veszteségekkel, az új hitelek esetében pedig kamatemelkedéssel járhat mindez a piacon, de az OTP, az FHB és az Unicredit előnyös pozícióból indulhat.

Az olgal úgy tájékoztat, hogy 2016 nyarától a jelzáloghitelek mögött legalább 30 százalékban jelzáloglevélnek vagy más jelzálogfedezetű értékpapírnak kell állnia finanszírozási forrásként. A szabály nemcsak az újonnan kihelyezett, hanem a meglévő jelzáloghitelekre is vonatkozna.

Ahhoz, hogy egy bank megfeleljen a követelménynek, valószínűleg jelzálogbankot kell alapítania vagy egy jelzálogbankkal refinanszíroztatnia jelzáloghiteleinek 30 százalékát. Elképzelhető azonban, hogy nem csupán jelzáloglevelekkel, hanem egyéb fedezett papírokkal is megfelelhetnek a bankok a követelménynek.

Az MNB is megjelenne vevőként a jelzáloglevelek piacán, a jelzáloglevelek kisebbik részének megvásárlásával.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.