Újabb gázolajár-emelés fenyeget

A jövő héten a benzinár várhatóan nem változik, a gázolajé viszont ismét, ezúttal 4-5 forinttal tovább nőhet.
A benzin ára várhatóan nem változik, míg a dízel ára 4-5 forinttal is nőhet – jósoltja a heti átlagos piaci ár- és árfolyamváltozások alapján a GKI Energiakutató. Így a benzin literára 334, a gázolajé 323 forint körüli szinten állhat be.

Az április 18–22-i héten az Európában irányadó Brent kőolaj hordónkénti ára 41-44 dollár között ingadozott, heti átlag közel 2 százalékos erősödést mutatva. A kínai kereslet jelentősen meglódult, de állítólag nem a végfelhasználói igények lódultak meg, csak a tárolás. A piacon a derűlátás az úr. Egyre többen vélik úgy, hogy az olaj magára talál, és az év végére mérséklődik a túlkínálat. Szinte mindennap jelenik meg hír a kudarccal végződött múlt heti dohai konferencia folytatásáról. Ezek rendszeres cáfolatai nem ingatják meg a befektetőket. A New York-i tőzsdén a kockázati tőkések rekordösszeget tettek az emelkedésre. Az amerikai kőolajfúrások száma nyolccal csökkent, az amerikai készletadatok a várakozások átlagánál gyorsabban bővültek.

A Reuters adatközlése alapján a benzin a nálunk irányadó mediterrán piacon 0,1 százalékkal lett olcsóbb, a gázolajár viszont 4,4 százalékkal megugrott. Az európai benzin iránt továbbra is élénk az amerikai és nigériai igény, Ázsia viszont leállt. Az ottani készletek az indiai finomítókarbantartások miatt várhatóan nyár elejére mérséklődnek. Az európai benzinkészletek alig, a gázolajéi viszont jelentősebben mérséklődtek. Az európai mezőgazdasági gázolaj-felvásárlás, ha szerény mértékben is, de beindulni látszik.

A dollár 274,5 körül jár, fél forinttal, 0,2 százalékkal csökkent. Ez kevéssé befolyásolja az árakat. Ráadásul a hét második fele inkább gyengülést hozott.

Az elmúlt egy év során a benzin ára 11, a gázolajé 15 százalékkal csökkent. Egy havi átlagkeresetből most 20,5 százalékkal több benzint és 26 százalékkal több gázolajat tankolhatunk, mint egy éve – írja a GKI Energiakutató.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.