Újra csúcsosztalékot fizetett az E.ON

Tavaly közel harmincmilliárd forintos osztalékot fizetett német tulajdonosának a hazai E.ON-csoport. Ez az elmúlt négy év második legmagasabb energiaszolgáltatói kifizetése. Az elsőség szintén az E.ON-é.

Az E.ON Hungária 29 milliárd forintos osztalékot fizet külföldi tulajdonosának a tavalyi év után – derül ki a német hátterű energiacsoport kedden leadott mérleg- és eredménykimutatásából. Mégpedig úgy, hogy az energiaszektor korábban sokat bírált szokásától eltérően még a tartalékokat sem kellett megcsapolnia. A cég ugyanis kiemelkedő, negyvenmilliárdos nyereséget könyvelt el a 2013-as, szintén kiemelkedő, 21 milliárdos vesztesége után. A nagy hazai energiaszolgáltatók körében végzett felmérésünk szerint az elmúlt négy év során messze az E.ON fizette ki külföldi tulajdonosának a legtöbb osztalékot. (Igaz, több társaság még adós a tavalyi mérleggel.)

A 2011 óta felállítható osztalék top 10-ben az első három hely az E.ON-é. Ezek közül a mostani kifizetés az ezüstérmes. Tavaly ugyan a német tulajdonos egy fillért sem vett fel, 2013-ban az azt megelőző év negatív eredménye ellenére is kifizettek 33 milliárdot. Ez a szolgáltatók körében azóta is rekordnak számít.

Az E.ON Hungária többek között három nagy áram- és két területi gázszolgáltatót birtokol a hozzájuk tartozó hálózatüzemeltetőkkel együtt. (Az E.ON 2013-ban az állami MVM Magyar Villamos Műveknek eladott gázüzletága nem e céghez tartozott.) A társaság bőven határidő előtt leadott anyagai szerint a tízmilliárdos nagyságrendű eredményugrásokhoz vajmi kevés köze volt a tényleges tevékenységre utaló üzemi eredménynek, ami másfél milliárdos veszteségből félmilliárdosra szelídült. Ám míg 2013-ban a leányvállatoktól közel 18 milliárd forint osztalékbevételhez jutottak, addig tavaly ez már 32 milliárdra dagadt. Emellett míg 2013-ban tízmilliárdokat buktak pénzügyi és rendkívüli műveleteken, addig tavaly csak a pénzügyi tevékenység negyvenmilliárdot hozott a konyhára.

A mellékelt szöveges magyarázatból kitűnik, hogy míg 2013-ban a közép-dunántúli gázhálózatot üzemeltető E.ON Kögáz semennyit nem fialt, addig tavaly már több mint 13 milliárdot fizetett. Az E.ON Dél-dunántúli (E.ON Ddgáz) szintén nulláról indulva tavaly kétmilliárddal örvendeztette meg az E.ON Hungáriát. Ez annak fényében különösen szembetűnő, hogy tavaly az E.ON Hungária szándéknyilatkozatot írt alá többek között e két társaság eladásáról az MVM-mel. A lépés tehát eladás előtti pénzkivonásra utal, függetlenül attól, hogy az értékesítésből mindeddig nem lett semmi. A szándéknyilatkozatban ugyan szerepelt a lakosság kiszolgálását végző E.ON Energiaszolgáltató Kft. is, ám e társaság nem fizetett osztalékot, talán nem függetlenül kétmilliárdról hétmilliárdra bővülő veszteségétől. A három áramhálózat viszont szokás szerint szépen teljesített, egyenként 4–7 milliárdos osztalékkal örvendeztetve meg az anyacéget.

Megkeresésünkre a társaságnál megerősítették: az E.ON Hungária által fizetett osztalék elsődleges forrása az egyes leányvállalatok 2013-as teljesítménye után kapott osztalék, amely pénzáramlás mostanra ment végbe. Az E.ON Kögáz és az E.ON Ddgáz esetében több éve nem fizettek osztalékot, és most ezt pótolták – fogalmaznak. A gigakifizetés abból a szempontból mégis fura, hogy egy E.ON-közeli forrásunk nemrég még úgy fogalmazott: a 2012 utáni csúcsosztalék kétségtelenül értelmezhető az energiabefektető-ellenes kormánypolitikára adott egyfajta válaszként, de ilyen lépést a továbbiakban nem terveznek, és minden nyereséget visszaforgatnak a fejlesztésekre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.