Újabb államosítás: 56 milliárdért visszaveszik a műsorszórást

Visszavásárolja az állam az Antenna Hungáriát. A műsorszórót az ügylet során közel 56 milliárd forintra értékelték. Egyelőre nem lehet tudni, hogy a műsorszóró cég visszavásárlása hasznot hoz-e az adófizetőknek...

Megint államosít a kormány. Másfél héttel az országgyűlési választások előtt az Antenna Hungária Zrt.-t veszik vissza a francia tulajdonú TDF csoporttól. A kormányzati informatikai és távközlési üzemeltetést, valamint szolgáltatást ellátó cég új gazdája május 30-tól a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató (NISZ) Zrt. lesz.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) közlése szerint a százszázalékos részvénycsomag megvételéről szóló megállapodást szerdán írták alá az elköszönő befektetők és Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. kizárólagos tulajdonában lévő NISZ illetékesei.

Az NFM közölte: a tranzakció – amely magában foglalja a részvényátruházást és a TDF által az Antenna Hungária részére nyújtott tulajdonosi kölcsön kiváltását – összesen 55,9 milliárd forintra (körülbelül 180 millió euróra) értékeli az Antenna Hungáriát, amelynek a módosított EBITDA-ja (a megszűnt analóg tévésugárzást kivéve) a 2014. március 31-i pénzügyi évet bezáróan 5,59 milliárd forint (körülbelül 18 millió euró).

A vásárlás előzménye, hogy a TDF 2013-ban tendert indított az Antenna Hungária 100 százalékos tulajdoni hányadának értékesítésére. Erre az állam vevőként jelentkezett.

„A kormány az Antenna Hungária visszavásárlásáról döntött, mert ennek eredményeként újból állami tulajdonba kerül a nemzetstratégiai szempontból is különös jelentőségű országos földfelszíni és műholdas televízió- és rádióműsor-szórás, illetve -szétosztás. A kormány döntése összhangban van a hazai közművagyon újbóli köztulajdonba történő helyezésével, illetve a Nemzeti Infokommunikációs Stratégiával" – nyilatkozta Szabó Zoltán Attila, a NISZ vezérigazgatója.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy a műsorszóró cég visszavásárlása, a nemzetstratégiáról szóló szólamokat nem számítva, hasznot hoz-e az adófizetőknek, vagy éppen ellenkezőleg, az ügyletre költött forintokat idővel feleslegesen kidobott pénzként kell majd elkönyvelni. Mindenesetre gyanút ébreszthet, hogy a francia befektetők állítólag nem bánják a magyar cég eladását.

Olyannyira, hogy Olivier Huart, a TDF elnök-vezérigazgatója a szaktárca közlése szerint kijelentette: örülnek az állammal kötött szerződésnek. Ők arra büszkék, hogy a TDF vezetésével az Antenna Hungária sikeresen jutott el az analóg TV világából a digitális TV korszakba. Na meg arra, hogy további körülbelül 20 milliárd forintnyi, a TDF tulajdonlása alatt végrehajtott beruházás nyomán az Antenna Hungária úttörőként lépett fel számos új szolgáltatással és technológiai területen.

Az NFM ugyanakkor azt sulykolja: a cég visszavásárlásával újból állami tulajdonba kerül az a nemzetbiztonságilag is kiemelt fontosságú közművagyon, ami az országos műholdas és földfelszíni televízió- és rádióműsor-szórást és hálózatot, illetve -szétosztást valósítja meg, és amelynek jelenleg is az állam a legfontosabb megrendelője.

Mint közleményükben írják, az "ügylet lezártával olyan fejlett digitális technológia és kompetencia kerül köztulajdonba, amely lehetőséget nyújt arra, hogy a műsorszóró infrastruktúra-rendszer a költségek optimalizálása mellett magas minőségű szolgáltatást nyújtson, ugyanakkor az állami és közigazgatási feladatok kiszolgálását is megvalósítsa".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.