Újabb államosítás jöhet: célpontban a Budapest Bank?

Küszöbön állhat a Budapest Bank eladása, a vevő a magyar állam lehet. A rendkívül szűk körben zajló tárgyalások olyan messzire jutottak, hogy hétfőn már be is jelenthetik az üzletet.

A 444.hu azt írja, az állam nem az egyedüli vevőjelölt, mivel a spanyol óriásbank, a Banco Santander is versenyben volt a magyar pénzintézetek között egyébként meglepően jó állapotban lévő Budapest Bankért.

A hírt a Budapest Banknál nem erősítették meg. Közlésük szerint „a GE Capital piaci pletykákat, spekulációt nem kommentál".

A Budapest Bank tulajdonosa, az amerikai General Electric mindenesetre leépíti nem létfontosságú részlegeit, köztük is elsősorban a GE Capitalt. A GE vezérigazgatója, Jeff Immelt már tavaly elmondta, hogy jobb, ha a nagyobb nyereséget termelő ipari és egészségügyi részlegbe fekteti a tőkét a GE, a pénzügyi szektorban világszerte romlik a jövedelmezőség. Hát még az állam által ezerféleképpen sanyargatott magyar piacon.

A magyar állam eközben elég aktív szereplő lett az itthoni bankvilágban. A legmagasabb politikai szinten született döntés arról, hogy a „magyar" tulajdon arányát a hazai bankrendszerben 50 százalék fölé kell vinni. Ez ugyan már megtörtént, de most már inkább arról beszélnek a kormány és az MNB környékén, hogy kevesebb bankra lenne szükség.

A Budapest Bank a vállalati hitelezésre koncentrál, a lakossági piacon nem volt túl aktív. Ha az állam valóban megveszi a BB-t, akkor egy jó állapotban lévő bankot vásárol.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.