Új tulajdonosa lehet a diósgyőri kohászatnak

Új tulajdonosa lehet a diósgyőri kohászatnak, a DAM-vagyon értékesítésére kiírt pályázatra két társaság adott be ajánlatot, a legjobb ajánlattevővel a felszámoló szervezet megkezdte az érdemi tárgyalásokat, eredmény október 26-ra várható.

Perpék Ildikó felszámoló biztos elmondta, a felszámolás alatt álló DAM 2004 Acél és Hengermű Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság teljes vagyonának értékesítésére vonatkozó nyilvános pályázati felhívásra két pályázat érkezett.

A felszámoló azok értékelése során a szükséges tárgyalásokat "lefolytatta" a pályázókkal, október 16-án pedig ártárgyalást tartott, kérve a pályázókat, hogy az eddigi egyeztetések és tárgyalások alapján pályázatukat írásba egészítsék ki.

Ez megtörtént, és a végleges ajánlati ár alapján egy pályázóval folytatja tovább a felszámoló a tárgyalásokat.

Miután a legjobb ajánlatot tevő pályázó további 5 munkanapos határidőt kért a kivásárlással, a működtetéssel és fejlesztésekkel kapcsolatos garanciális feltételek véglegesítése érdekében megkezdett tárgyalásokhoz, így leghamarabb 2009. október 26-án várható a pályázat végleges lezárása, ekkortól teremtődhet meg a lehetőség arra is, hogy a Munkaerőpiaci Alap Irányító Testülete (MAT) által elfogadott 157 volt kohászati dolgozó foglalkoztatási programja elindulhasson, és megkezdődhessenek az újraindításhoz szükséges munkálatok a diósgyőri kohászatban.

Azt egyelőre nem közölte a felszámoló, hogy ki lehet a DAM-vagyon potenciális vevője.

Más forrásból úgy tudni: a pályázók között volt az ózdi kohászatot üzemeltető német Max Aicher GmBh., ám nem ez a társaság a "befutó".

A DAM 2004 Kft. felszámolását a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság ez év június 24-én rendelte el, a diósgyőri kohászati cég tavaly december óta nem termel, dolgozóit elbocsátották. Az Észak-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ ezen a héten közölte, hogy MAT döntött a kohászati társaság több mint félszáz munkavállalójának újbóli elhelyezkedését elősegítő munkaerőpiaci program indításáról.

A programban a kft-től elbocsátott, vagy elbocsátásra kerülő 157 munkavállaló november 1-jétől átmeneti, havonta megújítható, maximum 4 hónap időtartamú, határozott idejű munkaviszonyt létesít a Diósgyőri Foglalkoztatási-társaság (Difo) Non-profit Kft-nél.

A dolgozók ez idő alatt elvégzik azokat a feladatokat, melyek az üzem karbantartásához, az állagmegóváshoz szükségesek, illetve garanciát tudnak nyújtani egy új tulajdonos részére a termelési folyamatok visszaindítására, a berendezések üzemeltetésére és az új - várhatóan több száz főből álló - dolgozói létszám betanítására.

A munkaügyi központ tájékoztatása szerint ezen dolgozók munkaviszonya a program keretében megszűnik, amennyiben a kiírt pályázat eredményeként új tulajdonos, befektető a kohászati tevékenységet újraindítja Diósgyőrött. A MAT egyébként a foglalkoztatáshoz 100 százalékos bérköltség támogatást, illetve igény esetén helyközi utazási költségtérítést biztosít. 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.