Új százdolláros jön

A pénzhamisítók - különösen is a tökéletes másolatokat készítő észak-koreaiak - miatt új, minden eddiginél biztonságosabb százdollárost vezet be jövőre az amerikai jegybank. A mostaniak szintén érvényben maradnak.

A pénzhamisítók elleni küzdelem jegyében új, biztonságosabb százdolláros bankjegyeket hoznak forgalomba jövőre az Egyesült Államokban - jelentette Ben Bernanke Fed-elnök.

Az új tervezésű papírpénz - a legnagyobb forgalomban levő címlet - megőrzi a mostani százdollárosok hagyományos küllemét Benjamin Franklin portréjával.

Elhelyeznek viszont rajta egy háromdimenziós képet ábrázoló, kék biztonsági csíkot, amelyen a százas szám és harangok képe mozog a pénzt megdöntve. A 100-as szám színe is változik különböző szögből szemlélve, akárcsak a harangmintáé: vörösből zöldbe megy át. Ezen kívül új biztonsági szálat húznak a bankjegybe.

Elemzők szerint a hamisítók egy része a jelenleg forgalomban levő pénzek másolását már olyan tökélyre fejlesztette, hogy az amerikai központi bank időszerűnek látta, hogy újabb biztonsági lépésekkel ismét lépéselőnybe kerüljön.

Akárcsak a korábbi újratervezések esetében, az új bankjegy a legfejlettebb biztonsági technikával készül, hogy a hamisítók előtt járjunk - közölte Timothy Geithner pénzügyminiszter a februárban forgalomba kerülő pénz kapcsán.

A külföldi pénzhamisítók a százdolláros papírokat kedvelik a legjobban, míg az Egyesült Államokban leggyakrabban a húszdollárosokat hamisítják. Az amerikai hatóságok már évek óta küzdenek azok ellen az Észak-Koreában gyártott, kiváló minőségű másolatok ellen, amelyeket csak "szuperbankjegyeknek" neveznek. Az eredetire megszólalásig hasonlító papírpénzeken csak a legkifinomultabb bankjegyszakértők képesek "átlátni".

Ben Bernanke, a Fed vezetője elmondta: a világon forgalomban levő 890 milliárd dollár amerikai papírpénz döntő része ma már nem az Egyesült Államokban forog, a mennyiség kétharmada külföldön van (25 éve még csak 180 milliárd dollár volt forgalomban). Hozzátette, hogy az új bankjegy bevezetése után a régi százdollárosokat nem vonják ki a forgalomból.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.