Új piacon jelent meg itthon az Erste

Nagyon hamar mintegy 10-12 százalékos piaci részesedést kíván elérni az Erste Csoport a ma elindított Erste Lakás-takarékpénztár Zrt-vel.

Nagyon hamar mintegy 10-12 százalékos piaci részesedést kíván elérni az Erste Csoport a hétfőtől piacra lépő Erste Lakás-takarékpénztár Zrt-vel. A bankcsoport azért döntött a pénztár alapítása mellett, mert az véleményük szerint a következő években egyre nagyobb igény lesz a öngondoskodásra, ezen belül a lakáscélú megtakarítások térnyerése egyre erősebb lesz, s ugyan ezt lehet elmondani a hitelezési piacról is – mondta Sztanó Imre, az Erste Bank Hungary Zrt. lakossági üzletágért felelős vezérigazgató-helyettese.

A fejlődésnek ráadásul jelentős tere van, hiszen nemzetközi és régiós összevetésben is alacsony a hazai lakás-takarékpénztéri magtakarítási szándék. Ausztriában például ez a lakosság 50 százaléka körül van, Csehországban 48 százalék, de Szlovákiában is 24 százalék, míg ez itthon alig éri el a 12 százalékot. Többi között a forint hitelek térnyerése, valamint a szja szabályok változása miatt, s nem mellékesen a kedvezően változó kedvezményezetti kör miatt ez a következő néhány évben ugyanakkor 20 százalékra emelkedhet – jegyezte meg.

Így van lehetőség az Erste előtt ezen a piacon, különösen ha azt vesszük figyelembe, hogy a saját ügyfélkörben végzett felmérések szerint 30-40 százalékuk tervezi azt, hogy belátható időn belül lakás-takarékpénzári szerződést kötni – tette hozzá az előzőekhez Ungvári Krisztián, az Erste Lakás-takerékpénztár Zrt. elnök vezérigazgatója.

Az elmondottak alapján Sztanó Imre kifejtette: a 10-12 százalékos részesedés egy minimum program. A reményeik szerint a piaci részesedés jóval meghaladja majd ezt a mutatót, amely eredményeként öt éven belül nyereségessé is válik az üzletág. Ezt segíti az is, hogy láthatóan van kormányzati szándék ezen megtakarítási forma növelésére. A pénztár elindítása egyébként annak is jele, hogy az Erste valóban komolyan gondolja a magyar piacon való jelenlétet.

Sztanó Imre hozzátette: miután kiderült, hogy elindítják a lakás-takarékpénzárt megszakították az együttműködést a Fundamenta Lakástakarékpénztárral, hiszen így versenytársként szerepelnek ugyanazon a piacon.       

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.