Új központot hoz létre Budapesten a Nokia Siemens

Budapestet választotta globális vasúti kommunikációs (GSM-R) központja székhelyéül a Nokia Siemens Networks.

Budapestet választotta globális vasúti kommunikációs (GSM-R) központja székhelyéül a Nokia Siemens Networks - jelentette Ésik Róbert, a mobilkommunikációs infrastruktúrát fejlesztő cég magyar leányvállalatának ügyvezető igazgatója. A bejelentésen Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter is jelen volt. A vállalat az 1998 óta működő és 800 munkatárssal dolgozó budapesti kutatás-fejlesztési központjában hozza létre a GSM-R új, globális kompetencia-központját, amely a cég vasúti kommunikációs ügyfeleit fogja támogatni, s így 100 magas képzettségű mérnöknek teremt munkahelyet.

Mari Kiviniemi, Finnország miniszterelnöke, Dr. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a bejelentés előtt
2010.09.13. Budapest Nokia Siemens Networks központ. A rádiókommunikációs rendszerek kiépítésében világelső Nokia Siemens Networks Budapestet választotta GSM-R tudásközpontja székhelyéül. Mari Kiviniemi, Finnország miniszterelnöke, Dr. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter. Fotó:Kocsis Zoltán

Az új generációs GSM-R rendszerekben a legfontosabb az interoperabilitás, vagyis egy Párizs és a Budaperst között közlekedő vonatnak lehetővé teszi, hogy mindvégig egységes kommunikációs rendszert használjon. E technológiát gyakorlatilag Magyarország exportálhatja, a hazánkban létrehozandó kompetencia-központnak köszönhetően.

- Magyarország kulcsfontosságú a Nokia Siemens Networks számára, amely világszerte hatvanezer magas képzettségű alkalmazottat foglalkoztat - mondta Ésik Róbert. A cég a globális piacon minden szegmensben második vagy harmadik helyet foglalja el, Magyarországon a tíz legnagyobb kutatás-fejlesztéssel foglalkozó vállalat egyike.

A Nokia Siemens Networks magyarországi munkatársainak több mint 50 százaléka a K+F területén dolgozik, és a nemzetközi csapat tagjaként olyan megoldások, szoftverek, alkalmazások fejlesztésével foglalkozik, melyek napjaink és a jövő telekommunikációs hálózatainak alapjait jelentik. A vállalat globálisan 16,000 szakembert foglalkoztató kutatórészlegével az innováció egyik legkiemelkedőbb szereplője: a hatékonyságot és fenntarthatóságot előtérbe helyező, jövőtálló telekommunikációs technológiák úttörője.

A Nokia Siemens Networks nevéhez fűződik a GSM-R szabvány megalkotása, melynek kutatás-fejlesztési munkáit már az 1990-es évek elején megkezdte. A világ első három kísérleti, majd az első kereskedelmi hálózatát is a vállalat építette ki.Mára már a világ több mint 19 országában mintegy ötvenezerkilométer vasútvonalat kiszolgáló, több mint 26 GSM-R hálózatot kiépítő és üzemeltető vállalat a globális rádiókommunikációs piac hatvan százalékát ellenőrzi.

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.