Újabb kötelezettségszegési eljárások jöhetnek

Brüsszel már csütörtökön dönthet arról, hogy az Erzsébet-utalvány és a SZÉP-kártya miatt eljárást indít-e. Az Orbán-kabinet a jelek szerint nem enged Brüsszelnek.

Újabb kötelezettségszegési eljárás indulhat, ezúttal a cafeteria-rendszer átszervezése miatt – értesült lapunk uniós forrásokból. A Európai Bizottság csütörtökön dönt az úgynevezett kötelezettségszegési csomagról, amelyben az egyes országok uniós jogba ütköző szabályai miatt indítanak eljárásokat.

A Nemzeti Üdülési Szolgálat megállapodása az elfogadóhelyekkel. Erzsébet kiszorította a franciákat
Móricz Simon 2011.12.20. Digitális 2011. december 20. A Nemzeti Üdülési Szolgálat Kft. ügyvezető igazgatója, Dr. Guller Zoltán Erzsébet-utalvány elfogadóhelyi megállapodás aláírásával egybekötött sajtótájékoztatója Budapesten. Fotó: Móricz Simon

Ebben úgy tudjuk, Magyarország több ponton is érintett lesz, így az Erzsébet-utalvány és a SZÉP-kártya szabályozása miatt is eljárás indulhat. Mint arról korábban írtunk, az Európai Bizottság nem sokkal a két szolgáltatás életbe lépte után górcső alá vette az újonnan kialakított hazai cafeteria-rendszer elemeit. Ennek kapcsán az unió hivatalosan is megkereste a magyar kormányt, és levélben kérdéseket tett fel a SZÉP-kártya és az Erzsébet-utalványok miatt.

Bár egy, az Indexnek kiszivárgott nemzetgazdasági minisztériumi emlékeztető tanúsága szerint az adminisztráció tisztában volt azzal, hogy a SZÉP-kártya és az Erzsébet-utalvány miatt előbb-utóbb kötelezettségszegési eljárást indít az unió, ám a kormány a jelek szerint úgy döntött, hogy felvállalja a konfliktust az ügyben Brüsszellel.

Nemrégiben Szatmáry Kristóf, az NGM szakállamtitkára úgy fogalmazott: rövidesen újabb kötelezettségszegési eljárás indulhat Magyarországgal szemben – akkor Szatmáry Kristóf csak a SZÉP-kártyát említette –, ám szerinte „ezt a vitát le fogják folytatni” Brüsszellel, és addig is tovább folyik a SZÉP-kártya terjesztése.

A kormány tavaly március 30-ai ülésén döntött a Széchenyi Pihenő Kártya (SZÉP-kártya) kibocsátásáról. Az idén februárban került nyilvánosságra, hogy az Európai Bizottság vizsgálja az újonnan bevezetett magyar utalványokat. Sajtóértesülések szerint az uniós végrehajtó testülethez egyes piaci szereplőktől panasz érkezett.

A plázastop sem fekszik Brüsszelnek

Értesüléseink szerint a Bizottság rövidesen hivatalosan levélben is jelzi aggodalmát a magyar hatóságoknak a plázastop kapcsán, azonban ez még nem jelenti kötelezettségszegési eljárás megindítását.

Az Unió májusban a konvergenciajelentésünkre adott országértékelésben azt ajánlotta a magyar kormánynak, hogy törölje el a nagy kereskedelmi beruházások „indokolatlan” építési tilalmát. Piaci vélekedések szerint könnyen lehet, hogy azért húzódozott Brüsszel eddig is a kötelezettségszegési eljárástól, mivel az építési moratórium csak 2014-ig tart, azaz még jóval azelőtt véget ér, mielőtt a kötelezettségszegési eljárás lezárulna.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.