Új kézben a diósgyőri kohászat

Értékesti a felszámoló a diósgyőri kohászat vagyonát, az új tulajdonos, az ÖKO-FERR Kft. csak később, egy befektető bevonásával lát esélyt arra, hogy újrainduljon az acélgyártás a másfél éve nem termelő cégnél.

Perpék Ildikó felszámolóbiztos csütörtökön az MTI-vel közölte: az ÖKO-FERR Kft. a jelenlegi piaci helyzetet figyelembe véve nem tudta vállalni a foglalkoztatást, így a felszámoló finanszírozás hiányában 2010. május 10-ével megszünteti a 157  dolgozó munkaviszonyát, akiket eddig a Diósgyőri Foglalkoztatási-társaság (DIFO) Non-profit Kft.-n keresztüli foglalkoztattak.

A felszámoló tájékoztatása szerint az ÖKO-FERR Kft. megerősítette, hogy szándéka a vagyon egyben tartása, működőképességének megőrzése, majd továbbértékesítése.  Azonban jelezte: jelenlegi helyzetében nem tud megfelelő perspektívát felelősséggel felvázolni, és csak egy későbbi sikeres befektetői tárgyalás után lát esélyt a gyár újraindítására.

Az acélmű 2008 decembere óta nem termel, de az akkor még csaknem 900 alkalmazottját "állásidőn" tartotta a tulajdonos DAM 2004 Kft., valóban aktív csupán a termelő berendezések állagmegóvását végző létszám maradt. Az MTI akkori tudósításában a tulajdonos hangsúlyozta, hogy érdekelt a válság miatt ellehetetlenült termelés újraindításában, ám próbálkozása nem volt sikeres. A cégnél 2009 során folyamatos leépítették a létszámot.

Tavaly nyáron az acélmű felszámolására, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság a RATIS Pénzügyi Gazdasági és Szolgáltató Kft.-t jelölte ki, amelynek sikerült elérnie, hogy a cég ellen a végrehajtási eljárást a bíróság megszüntesse, így a kohászat vagyona megmaradt.

A felszámoló az üzem megmaradt másfélszáz dolgozóját úgymond készenlétben tartotta, azzal az indokkal, hogy a vagyon értékesítése esetén legyen kivel újra üzembe helyezni a diósgyőri kohászatot. A dolgozók elmaradt fizetését a bérgarancia alapból fedezték. A munkavállalókat tavaly november óta a DIFO Kft. foglalkoztatta az acélmű karbantartására.

A RATIS több szakmai befektetővel is tárgyalt a cég értékesítéséről. Legutóbb a Diósgyőr Steel Kft. projektcégen keresztül egyezkedtek külföldi szakmai befektetőkkel, és már szerződésben sikerült olyan feltételekben megállapodni, amelyek lehetővé tették volna a gyár újraindítását.

A befektető azonban a kijelölt május 5-i időpontig nem utalta át a vagyon kivásárlására megállapított vételárat, ezért a felszámoló a felszámolási eljárás során korábban kiírt pályázat győztese által kijelölt cégnek, az ÖKO-FERR-nek értékesíti a vagyont. Ezt a pályázatot a sikeresnek tűnő befektetői tárgyalások miatt függesztették fel. A rendszerváltás előtt még 18 ezer embert foglalkoztató acélmű ellen 1990 óta hatszor kezdeményeztek felszámolási eljárást.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.