Új kérő jelentkezett be a Yahoo!-ért

Színvallásra kényszerítheti a Microsoftot Jonathan Miller internetes nagybefektető, aki a redmondiak által kiszemelt Yahoo!-ra tenne visszautasíthatatlan ajánlatot. A 30 milliárd dolláros vételi ajánlat sikerét illetően megosztottak az elemzők.

Az America Online (AOL) korábbi vezére, Jonathan Miller 30 milliárd dollárt kalapoz össze befektetőktől, hogy részben vagy egészben felvásárolja a Yahoo! internetes szolgáltatót - írja a The Wall Street Journal. Az internetes üzletben megedződött Miller szerint 28-30 milliárd a teljes cég felvásárlásához elegendő lehet, legfeljebb a pénz összeszedése okozhat problémát a mai, mélyülő hitelpiaci válságban. Elképzelhető, hogy egy 15 milliárd dollár körüli tőkeemeléssel szerez Miller társasága többségi tulajdont a Yahoo!-ban. Megjegyzendő, hogy a Yahoo! mai piaci értéke, amennyire a tőzsde beárazza, nem több, mint 15,7 milliárd dollár.

Természetesen ennyiért senki sem annyira bolond, hogy megszavazza a Miller akvizíciós ajánlatát. Ismert, hogy az éve elején a Microsoft ostromolta kitartóan a Jerry Yang alapító-vezérigazgató vezette Yahoo!-t, 47,5 milliárd dollárt ígérve a cégért. Yang azonban úgy taktikázott, hogy a meghiúsítsa az üzletet, inkább a Google és az AOL irányában keresett menedéket. E próbálkozások kútba estek, végül a Microsoft visszavonta ajánlatát, Yang pedig két hete lemondott vezérigazgatói posztjáról, ám igazgatótanácsi tagságát megőrizte.

Ettől a Yahoo!-nál azt várták, hogy a Microsoft ismét színre lép, új ajánlatot tesz, de nem így történt: Steve Ballmer vezérigazgató több ízben kijelentette: a Yahoo!-történet véget ért, legfeljebb valamilyen laza együttműködést tud elképzelni az egykori menyasszonnyal. Elemzők szerint Miller ajánlata abban mindenképpen hasznára válik a Yahoo!-nak annyiban, hogy a Microsoftot színvallásra késztesse: akarja vagy tényleg nem érdekli a Yahoo! megszerzése.

Miller nagy név a szakmában, ő vezette az AOL online hirdetési részlegét 2002 és 2006 között. Jelenleg a Velocity Interactive Group nevű, a digitális médiába befektető céget irányítja. Júliusban már be akarták választani a Yahoo! igazgatóságába, ám kinevezése akkor meghiúsult.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.