Új karmester irányításával épít le a CIB

Március végétől Tomas Spurny személyében új vezérigazgató irányítja a CIB-et. A jelenlegi első ember, Török László távozásának okaként többen is a banknál tervezett leépítéseket sejtik, a hivatalos indoklás szerint azonban új korszak kezdődik a bank életében, amelyhez új ember kell.

Saját kezdeményezésére, közös megegyezéssel március 20-án megszűnik Török László vezérigazgatói megbízása a CIB Banknál, ahol a vezérigazgatói feladatokat március 23-tól Tomas Spurny látja el – derül ki a hitelintézet közleményéből. A bank a vezetőváltást azzal magyarázza, hogy a 2008-cal lezárult egy négy éves szakasz a CIB életében. Ebben az időszakban lezárult a CIB és az InterEurópa egyesülése, a bankcsoport mérlegfőösszege 2004 végéhez képest két és félszeresére, háromezer milliárd forint fölé hízott, a bankfiókok száma a háromszorosára, a dolgozóké pedig a duplájára nőtt.

A CIB közleménye szerint az idei esztendő a gazdaság és a társadalom valamennyi résztvevője számára egy új korszak első éve és célszerű, ha az új szakaszban már egy új mandátummal rendelkező vezető irányítja a bankot. Ez az új vezető lenne Tomas Spurny, aki egyébként nem ismeretlen az Intesa Sanpaolo bankcsoport számára, hiszen 2002 és 2007 között ő látta el a CIB testvérbankja, a szlovák VUB vezérigazgatói teendőit. (Spurny Magyarországon sem ismeretlen, anno tanácsadóként részt vett a Budapest Bank privatizációjában.)

Egyes értesülések szerint Török László (aki a tervek szerint az Intesa Sanpaolo valamelyik regionális vezetői posztján folytatja pályafutását) távozásának valódi oka a CIB-nél tervezett leépítések. A bank 360 dolgozó elbocsátását fontolgatja és ezt a folyamatot könnyebben és elfogulatlanabbul tudja levezényelni egy kívülről hozott vezető. (A Portfólió – a bank sajtóosztálya által cáfolt – információi szerint ráadásul a már bejelentett leépítésen felül további 200 fő elküldését tervezi a CIB.)

A Napi Gazdaság értesülése szerint Török László távozásának köze lehet a CIB egyik leányvállalatánál történtekhez is. A CIB Trade Készletezési Kft. több mint 10 milliárd forintos veszteséget volt kénytelen elkönyvelni, az ügy már az elmúlt év végén büntető feljelentésbe torkollott. (Lényegében az történt, hogy a hitelek mögött fedezetként álló árukészlet eltűnt.) A CIB olasz tulajdonosa pedig elégedetlen volt a visszaélés belső felderítésének folyamatával.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.