Új főigazgató az atomhivatal élén

Orbán Viktor Fitchinger Gyula eddigi főigazgató-helyettest nevezte ki az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatói posztjára.

Orbán Viktor miniszterelnök 2013. június 5-i hatállyal Fichtinger Gyulát, az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) eddigi főigazgató-helyettesét nevezte ki a hivatal főigazgatói posztjára – közölte az illetékes nemzeti fejlesztési tárca. Fichtinger Gyula hőfizikus-mérnökként 1983-ban a Moszkvai Energetikai Egyetemen szerzett diplomát, majd atomenergetikai szakmérnök másoddiplomáját 1991-ben vehette át a Budapesti Műszaki Egyetemen.

Szakmai pályafutását 1983-ban a Paksi Atomerőműnél kezdte. Részt vett az atomerőmű második blokkjának üzembehelyezésénél, felelős irányítása mellett zajlottak a primerköri berendezések szerelésének, üzembehelyezésének, a blokk indításának előkészítési és végrehajtási munkái. 1985-től a Magyar Villamos Művek Trösztnél dolgozott, ahol a műszaki fejlesztési munkafolyamatokat koordinálta a Paksi Atomerőmű, az Ajkai, a Borsodi és a Pécsi Hőerőmű fejlesztési területein. Az itt folytatott munkája 1987-től kiegészült a Magyar Villamos Művek atomerőmű-biztonságnövelő intézkedéseivel, üzemeltetésével és üzemviteli biztonságával kapcsolatos feladatainak előkészítésével és azok összehangolásával.

1991-ben került az Országos Atomenergia Hivatalhoz, ahol – mint ahogy a közlemény fogalmaz – hivatali előmenetelét szakmai munkájának maradéktalan, pontos és szakmailag kifogásolhatatlan teljesítésével vívta ki. Kezdetben nukleáris biztonsági felügyelőként a paksi atomerőmű, valamint a budapesti oktató- és kutatóreaktorok felügyeletével, az átalakítások engedélyezésével foglalkozott.

1994-től osztályvezetőként – többek között – a kiégett fűtőelem-tároló létesítéséhez és a biztonságnövelő intézkedésekhez kapcsolódó felügyeleti és engedélyezési tevékenységek koordinálásáért is felelt. Részt vett a nukleáris szabályozás felülvizsgálatát és módosítását szolgáló szakmai munkákban, irányította az 1. és 2. atomerőművi blokkok tízévente végrehajtandó időszakos biztonsági felülvizsgálatát.

1998-as főosztályvezetői kinevezésétől további, az atomerőmű biztonságos működését szolgáló feladatok felelős irányítója lett. A paksi atomerőmű üzemidő-hosszabbításának hatósági felügyeleti koordinálása mellett részt vett az erőművet érintő biztonságnövelő programok megvalósításában is.

Az OAH Nukleáris Biztonsági Igazgatóságának tevékenységét 2011-től megbízott főigazgató-helyettesként, majd 2012-től főigazgató-helyettesként irányította. Ebben az időszakban felelt meg sikeresen a Paksi Atomerőmű a tervezési alapon kívül eső természeti katasztrófák összetett hatásaira összpontosító, 2012-ben lezárult célzott biztonsági felülvizsgálatnak, és ekkor adta ki az OAH a paksi atomerőmű 1-es blokkjának további 20 évre szóló működési engedélyét – írja a minisztérium.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.