Új elnök a PSZÁF élén

Farkas Ádám a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) Felügyeleti Tanácsa új elnöke. Az Országgyűlés 209 igen, 130 nem szavazattal és 5 tartózkodással választotta meg a posztra hétfőn.

Farkas Ádám az Országgyűlés előtt letette a hivatali esküt. A korábbi elnök, Farkas István június közepén mondott le  posztjáról, amelyet a miniszterelnök július elsejei hatállyal fogadott el. Az új vezető, a közgazdász végzettségű Farkas Ádám, aki 1997 és  2001 között a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója volt, többek  közt a CIB Közép-Európai Nemzetközi Bank vezérigazgatójaként, majd  az Allianz Bank vezérigazgatójaként is dolgozott. A Budapesti  Corvinus Egyetemen, valamint a Nemzetközi Bankárképző Központnál  1991 óta végez oktatói munkát.

Farkas Ádám
Farkas Ádám a bankszektorból érkezett a felügyelethez

Délelőtt Országgyűlés gazdasági bizottsága 16:10, költségvetési bizottsága 16:12 arányban támogatta Farkas Ádám jelöltségét. Farkas a bizottsági meghallgatásokon elmondta: a felügyelet szakmai erősítését, elemző, előrejelző és megelőző,  valamint fogyasztóvédelmi szerepének megújítását tartja a  legfontosabb célnak.

Az elmúlt másfél-két év bebizonyította, hogy a nemzetközi és  nemzeti felügyeleti rendszerek nem tartottak lépést a piaci  szereplők fejlődésével, amelyek hihetetlenül gyors globalizációs  folyamaton mentek keresztül, termékeiket, tranzakciókat  kiterjesztették a világ minden piacára, megpróbálták kihasználni a  különböző felügyeletek közötti különbségeket, szabályozási  arbitrázst hoztak létre. A válság megmutatta, hogy ha a felügyeleti  rendszer nem tart ezzel lépést, nagyon komoly problémák jelentkeznek  az egész világban - hangsúlyozta.

Farkas Ádám elképzeléseit ismertetve elmondta: meg kell  erősíteni a felügyelet szakmai elemző tevékenységét, javítani  előrejelző képességét, elsősorban a kockázatokat illetően, hogy  preventív tevékenysége sokkal erősebb legyen. A MÁV ÁBE ügy is ennek  fontosságára mutat rá - tette hozzá. Farkas Ádám szerint a  felügyeletnek sokkal több energiát kell fordítania arra, hogy a  potenciális kockázatok felépülését megakadályozza.

A másik fontos feladatnak a fogyasztóvédelem erősítését jelölte  meg annak érdekében, hogy jobban érvényesüljön a pénzügyi intézmények és az ügyfelek közötti egyenlő bánásmód.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.