Új cégvezető az ISD Dunaferrnél

A nemrég távozott Valerij Naumenkó helyettese, Jevgenyij Tankhilevics veszi át az ukrán ISD-hez tartozó, közvetlenül ciprusi kézben lévő dunújvárosi ISD Dunaferr irányítását. A két éve az ukrán anyavállalat többségi, de nem irányító tulajdonosaként emlegetett, orosz hátterű svájci Carbofer a csőd szélén áll.

Az ISD Dunaferr pénteki közgyűlésének döntése értelmében a nemrég lemondott Valerij Naumenkó után az eddig vezérigazgató-helyettesi posztot betöltő Jevgenyij Tankhilevics irányítja cégvezetőként a dunaújvárosi társaságot. Az orosz-ukrán hátterű acélipari csoport közleménye szerint a közgyűlés az igazgatóság javaslatát elfogadva választotta meg.

Az ISD Dunaferr közleménye szerint Jevgenyij Tankhilevics elmondta: A fő cél az, hogy az ISD Dunaferr társaságcsoport egy jól menedzselt, átlátható vállalat legyen. A berendezések megkezdett modernizációját a termelékenység növelése érdekében szeretnék befejezni, a munkavállalókat pedig jobban motiválnák.

Jevgenyij Tankhilevics 2011. szeptember 28-tól töltötte be az ISD Dunaferr Zrt.-nél a legfőbb-, általános vezérigazgató-helyettesi munkakört. A szakember a moszkvai Lomonoszov Egyetem Közgazdasági Karán 1986-ban szerzett diplomát, majd ’90-es évek elején az Egyesült Államokbeli Illinois Egyetemen kapott közgazdasági mesterdiplomát. Az utóbbi tíz évben vezető nemzetközi acélipari vállalatoknál, úgymint az Evraz Holdingnál, illetve a Metinvest Holdingnál töltött be vezető beosztásokat. Tevékenysége döntően különböző befektetések pénzügyi menedzseléséhez, átfogó finanszírozási és vállalatirányítási kérdések megoldásához illetve nemzetközi projektek menedzseléséhez kötődött - áll a cég ismertetőjében.

Kik állhatnak az ISD Dunaferr mögött?

Meglehetős kusza kép rajzolódik ki akkor, ha azt a kérdést szeretnénk megválaszolni, konkrétan milyen kézben van az ISD Dunaferr. A 2004-es privatizáció során a társaságot a donyecki Donbass Ipari Szövetség (ISD) vásárolta meg. Ennek irányítója a kezdetektől fogva a mai napig Szergej Taruta elnök.

Az ISD Dunaferr közgyűlésen is szavazó, a magyar zrt.-t közvetlenül tulajdonló cégről ugyanakkor a magyar csoport weboldala meglehetős szűkszavúan szól. Eszerint az ISD Dunaferr meghatározó többségi tulajdonosa a Steelhold Ltd.

A cégkivonat szerint a Steelhold ciprusi székhelyű. Az offshore-jellegű szigetországban bejegyzett társaságok egyik ismérve, hogy tényleges - valós haszonhúzó - tulajdonosuk rejtve marad a nyilvánosság elől.

Ugyanakkor a bizonyos ellenőrzési jogokkal még bíró magyar állam 2007-es közlése szerint a ciprusi társaság az ISD irányítása alatt áll. Az ISD ukrán weboldala ugyan a Steelholdról nem tesz említést, de közleményeiben nem hagy kétséget afelől, hogy a dunújvárosi vasmű továbbra is az ő fennhatóságuk alá tartozik.

2010 elején ugyanakkor ellentmondásos hírek jelentek meg arról, hogy a svájci, orosz hátterűnek mondott Carbofer megvette volna az ukrán ISD acélipari érdekeltségeinek többségi részesedését. Hozzátették viszont: az ISD kisebbségi részesedése és irányítási jogai továbbra is megmaradnak Szergej Taruta elnöknél és Oleg Mkrtcsan vezérigazgatónál.

Ezt az akkori híradások hol a magyar, hol az ukrán cég hivatalos megerősítő közleményeire hivatkozva közölték. Ugyanakkor a Carbofer azóta sem jelent meg az ISD Dunaferr áttételes többségi tulajdonosaként: sem a Dunaferr, sem az ISD honlapján nincs utalás a Carboferre, utóbbinak pedig nem működik a honlapja. Az ukrán ISD weboldala saját tulajdonosai kérdéskörét, úgy ahogy van, átugorja.

A 2010-es hírek a Carbofert összefüggésbe hozták az Evraz nevű orosz ipari csoporttal is, melynek meghatározó részvényese Roman Abramovics orosz oligarcha, a Chelsea focicsapat tulajdonosa. Ez a feltételezés abból származott, hogy a - szintén rejtett hátterű - Carbofer fő tulajdonosaként az Evraz korábbi társalapítóját, Alekszandr Katunyint ismerik. Az Evraz-vonal ugyanakkor azóta nem bukkant fel.

Ha ugyanakkor tényleg a Carbofer lenne az ISD Dunaferr áttételes többségi részvényese, az most épp nem jönne túl jól. A Svájc olasz részén bejegyzett, nemzetközi hírű acélkereskedőt ugyanis a csőd fenyegeti. Legutóbbi nyilatkozatuk szerint még bíznak a megegyezésben: állítólag indiai befektetővel tárgyalnak. Még a végén tehát - több áttétellel - akár indiai kézbe is kerülhet a vasmű többsége.

De ne szaladjunk ennyire előre. A mégoly hiányos adatok ellenére az ugyanis továbbra is biztosnak látszik, hogy az ISD Dunaferr irányító tulajdonosi jogai változatlanul a vasmű-vételt tető alá hozó Szergej Tarutánál vannak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.