Új bolgár cég mögött Gyurcsány, Dobrev, Kóka és az OTP-s Oszkó

A Kóka János egykori szabad demokrata pártelnök által irányított, mobilfizetési eljárásokat fejlesztő Cellum bolgár leányvállalatában tulajdonrészt vásárolt Gyurcsány Ferenc exminiszterelnök cége, az Altus – írja a Heti Válasz. Az üggyel összefüggésbe hozzák Gyurcsány feleségét, Dobrev Klárát, Kóka volt sógorát, miniszter-utódjait, Kákosy Csabát, Oszkó Pétert, valamint a korábban szintén vele együtt dolgozó Garamhegyi Ábelt és Kaderják Dánielt.

Egy bolgár céggel összefüggésbe hozható Gyurcsány Ferenc volt szocialista miniszterelnök, felesége, Dobrev Klára, Kóka János egykori szabad demokrata pártelnök, Kákosy Csaba szabad demokraták delegálta exminiszter, valamint Oszkó Péter egykori pénzügyminiszter is – szűrhető le a Heti Válasz írásából.

A 2011 óta Kóka János vezetése alatt álló, mobilfizetési technológiákat fejlesztő "Cellum Magyarország" tavaly szeptemberben jelentette be, hogy Cellum Bulgaria néven ottani befektetőkkel közös vállalatot alapít, szintén a technológia meghonosítása céljából.

A Heti Válasz rávilágít: míg a Cellum Bulgaria AD 38 százalékban a Cellum Global Zrt. nevű cégé, addig 12 százalékban a Gyurcsány Ferenc áttételes tulajdonában álló Altus ConsAlt Nemzetközi Tanácsadó Kft. jegyzi.

Az írás közlése szerint a bulgáriai részvénytársaság öttagú igazgatóságának két magyar tagja van: Kóka János és Gyurcsány Ferenc szófiai születésű felesége, Dobrev Klára.

A lap felhívja a figyelmet arra, hogy a már a 2000-es évek eleje óta létező, a mobilparkolást, a mobil-autópályamatricát és a mobillottót is kifejlesztő Cellum-csoport 2005 és 2008 között 720 millió forintnyi uniós és magyar közpénzt nyert el kormányzati pályázatokon, például egy saját "Szilícium-völgy" kialakítására Siófokon.

Az írás arról is beszámol, hogy a 2010-es kormányváltás után a Cellum elöljárói közé kerültek Kóka János korábbi politikus kollégái: Garamhegyi Ábel, a gazdasági minisztérium egykori államtitkára és Kaderják Dániel, az SZDSZ külügyi kabinetjének volt tagja, az Újkorcsoport nevű szervezet vezetője, amely tavaly nyilatkozatban állt ki Gyurcsány Ferenc politikája mellett.

A Cellum Global többségi tulajdonosa – helyesen – a Cellum Global Invest Zrt. A fennmaradó részen a holland bejegyzésű Cellum BV és az OTP Kockázati Tőkealap I. nevű szerveződés osztozik. A Cellum Global Invest többsége Kóka János évtizedek óta vele együtt dolgozó volt sógora, Lepp Gyula cégéé. A kisebbségi részt Inotay Balázs korábbi Cellum-vezér – most stratégiai igazgató –, valamint Várkonyi Attila kockázatitőke-befektető vállalkozásai jegyzik.

Az OTP kockázati tőkekihelyezésre alapított leányvállalata, melyet Oszkó Péter vezet, tavaly szeptemberben jelentette be, hogy 400 millió forintot helyez el a Cellum Globalnál – erre utal a végül bejegyzésre került tőkealap. A Cellum BV haszonhúzó tulajdonosáról nem közöltek adatot. A cikk a Cellum hollandiai anyavállalatának reprezentánsait Lepp Gyula strómanjainak tartja.

Az OTP-s PortfoLion tavalyi tőkebefektetését követően Oszkó Péter is igazgatósági tag lett a Cellum Globalban. A PortfoLion Kákosy Csaba cégtársát, Molnár Andrást delegálta a Cellum Global felügyelőbizottságának elnöki székébe. A liberálisok 2007-ben, Kóka János lemondását követően Kákosy Csabát jelölték gazdasági és közlekedési miniszternek, aki 2008-ig töltötte be ezt a posztot.

A cikk Kákosy Csabáról megjegyzi, hogy az MSZP Szabad Sajtó Alapítványa nemrég őt delegálta a lapunkat kiadó részvénytársaság felügyelőbizottságába. Gyurcsány Ferenc jelenleg a Demokratikus Koalíció feje, Oszkó Pétert pedig üzleti szerepvállalása mellett a Bajnai-féle Haza és Haladás Alapítvány hajtóerejének nevezik.

A Cellum következő célállomása állítólag Albánia – olvasható a Heti Válaszban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.