Új beruházás a komáromi Rossinál

Újabb uniós támogatású beruházással tökéletesítette technológiáját a komáromi Rossi biodízelgyártó, amely egyre növekvő arányban kever be az üzemanyagba használt sütőolajat. A cég 2010 óta már nem az osztrák Rudi Roth, hanem egy ismeretlen hátterű, leginkább a Molhoz közel állónak látszó szlovák cég többségi tulajdonában áll.

A biodízelt előállító Rossi Biofuel Zrt. 250 millió forintos beruházással metanol-visszanyerő lepárló egységet telepített komáromi üzemébe – tájékoztatta a társaság vezérigazgatója az MTI-t.

Pivoda Zoltán elmondta, a beruházással az évi névleges 22 ezer tonnás metanolfelhasználást 25 százalékkal lehet csökkenteni. A fejlesztéshez 76 millió forint uniós támogatást nyertek el. A lepárlóegységek telepítése mellett modernizálták a technológiában a metanolt bejuttató berendezéseket is.

A Rossi Biofuel Zrt. 2008-ban avatta fel a 35 millió eurós beruházással elkészült biodízelüzemét, mely 150 ezer tonna biodízel előállítására képes, és 46 főnek biztosít munkát.

A biodízel-üzemanyagot repce, napraforgó és használt sütőolaj felhasználásával állítják, elő és a Mol-csoport magyarországi, szlovákiai és olaszországi finomítóiban keverik be a fosszilis gázolajba.

Magyarországon a Mol által a hagyományos üzemanyagba közel 5 százalékos arányban bekevert biodízel-komponensek egyötöde a környezetet kímélően újrahasznosított sütőolajból készül. (A kormány döntése szerint a gázolaj kötelező bio-arányát folyamatosan növelik.)

A 2006-ban létrehozott Rossi – talán kissé megtévesztően – ma már nincs az alapításban részt vevő, az osztrák Rudi Roth nevéhez köthető Rossi Beteiligungs GmbH tulajdonában. Többségi részesedését ugyanis már tavalyelőtt eladta az ismeretlen hátterű, vezetőin keresztül leginkább Mol-kapcsolódásúnak tűnő szlovák Envien a.s.-nek.

A Rossi Biofuel kisebbségi tulajdonosa továbbra is a Mol maradt. A Mol alelnöke, Csányi Sándor OTP Bank-vezér magánbefektetőként jelentős repceföldek tulajdonosa, ami a biodízelgyártás alapanyaga. Közvetlen kapcsolat ugyanakkor a termelők és a komáromi gyár között a számos áttétel miatt nincs.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.