Új autóipari beszállító Kelet-Magyarországon

Ötmilliárd forintos kapacitásbővítés és technológiafejlesztés keretében 184 új munkahely létesül az autóipari beszállító és mezőgazdasági gépeket gyártó Linamar telephelyein, Orosházán és Békéscsabán - jelentette be Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter.

Ötmilliárd forintos kapacitásbővítés és technológiafejlesztés keretében 184 új munkahely létesül az autóipari beszállító és mezőgazdasági gépeket gyártó Linamar telephelyein, Orosházán és Békéscsabán - jelentette be Bajnai Gordon. A nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter külön kiemelte, hogy fejletlennek számító térségben megvalósuló beruházást nem adókedvezményt, hanem pénztámogatás kap a kormánytól, de ennek mértékéről csak az EU jóváhagyása után, hatvan nap múlva nyilatkozhat.

Idén 8700 új munkahely létesült Magyarországon, ebből 4000 a járműiparban, 370 milliárd forintnyi beruházás keretében. A miniszter elmondta, hogy egy ideig még több munkahely szűnik meg, mint amennyi létesül. A kormány összesen 1400 milliárd forintos támogatási csomagot állított össze a hitelszűkülés miatt nehéz helyzetben kerülő vállalkozások megsegítésére, fejlesztésre és munkahelyek megtartására.

A valamennyi nagy márkának, többek között a Fordnak, Suzukinak és Opelnek is beszállító Linamar cég vezetője, Ivanics János elmondta, hogy számítanak rendelés visszaesésre, de hosszabb távon bíznak megrendelőikben és az ágazat fejlődésében.  A világszerte 11 ezer embert foglakoztató Linamar Magyarországon tengelyeket, csapágyakat és sebességváltó fogaskereket gyárt.

A 110 ezer embert foglakoztató magyar járműipar 630 cége termeli az export 20 százalékát, ami évi 16 milliárd euró. 2008-ban 3,5 millió motor és 350 ezer autó készült Magyarországon, de jelentős az alkatrészgyártás is, hiszen csak a BMW 800 millió, a Daimler 600 millió eurónyi terméket vásárol évente.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.