Új autófinanszírozó a piacon

Érdekes stratégiát választott magyarországi terjeszkedéséhez a Banco Primus. A portugál-francia pénzintézet akár 120 hónapos futamidővel, önrész nélkül is finanszíroz autóvásárlást, cserébe azonban jövedelemvizsgálatot végez.

Új szereplővel bővült az autófinan-szírozó cégek piaca, nemrég megkezd-te működését a portugál-francia Banco Primus pénzintézet magyarországi fiók-telepe. A 2005-ben indult és Portugáli-án – valamint most már hazánkon – kí-vül még csak Spanyolországban jelen-lévő társaság ambiciózus tervekkel ér-kezett: néhány éven belül az öt legna-gyobb autófinanszírozó közé szeretne tartozni. A cég nem is vesztegeti az idejét, már száz autókereskedőt tudhat partnerei között, s ezt a számot fél éven belül négyszázra növelné.

Az elsősorban a használtautók piacára koncentráló Banco Primus (terveik szerint szerződéseik 90 százalékát ez a kör adja majd) a finanszírozási konstrukciókban is merész utat választott: akár 120 hónapos futamidőre, nulla százalékos önrész mellett is ad kölcsönt. Muradin Gergely vezérigazgató szerint ez nem jelent túlzott kockázatvállalást: egyrészt ezek a feltételek nem járnak automatikusan, másrészt hitelbírálati rendszerükkel (melynek fontos része a jövedelemvizsgálat) ki tudják szűrni azokat az ügyfeleket, akik fizetőképességével gondok lehetnek. (A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete már többször is felhívta az autófinanszírozó cégek figyelmét arra, hogy a túl hosszú futamidővel és a nulla százalékos önerővel a szükségesnél nagyobb kockázatot vállalnak és ez hosszútávon a portfolió romlásához, a bedőlt hitelek arányának emelkedéséhez vezet.)

A Banco Primus által választott stratégia ugyan lehet, hogy megvédi a cé-get a rossz adósoktól, a magyar piacon azonban szokatlan választásnak tűnik ez a módszer. Magyarországon az autófinanszírozás döntően eszközalapú, vagyis a hitel mögött biztosítékként ott áll az autó, így a pénzintézetek nem vesződnek hitelbírálattal. A portugál-francia pénzintézet ugyan hosszabb futamidőre kínál autókölcsönt, mint az a nálunk most szokás, ám a jövedelem-vizsgálat könnyen elriaszthatja az ügyfelek egy részét. A társaság egyébként most forint és svájci frank alapú hiteleket kínál, de ha lesz rá kereslet, euróalapú konstrukciókkal is előrukkol.

A 63 százalékban portugál magánszemélyek, míg 37 százalékban a harmadik legnagyobb francia pénzintézeti csoport, a Groupe Caisse d’Epargne-hoz tartozó Credit Foncier tulajdoná-ban lévő Banco Primus jövőre az autófinanszírozás mellett jelzáloghiteleket és hitelt kiváltó kölcsönt is kínál majd Magyarországon. A fővárosban kettő, míg vidéken négy fiókot (Debrecen, Győr, Kecskemét, Pécs) üzemeltető cég jövőre három egységgel (Miskolc Szombathely, Székesfehárvár) bővíti hálózatát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.