Új adósságpapírok a cseh államtól - 23,6 milliárd koronával mélyebb a gödör

Rövid lejáratra 23,6 milliárd korona értékben új adósságpapírokat bocsát ki cseh állam, hogy ezzel fedezni tudja a költségvetés idei hiányának egy részét. A szükséges törvényjavaslatot a képviselőház után szerdán a szenátus is elfogadta. Érvénybe lépéséhez most már csak az államfő aláírása hiányzik.

Az elfogadott törvény lehetővé teszi a költségvetési szabályok módosítását, úgy, hogy a hiány 15 százalékát rövid távú, legföljebb egyéves lejáratú értékpapírok kiadásából lehessen fedezni. Eddig a szabály ezt csak a hiány 6 százalékáig engedélyezte.

Eduard Janota cseh pénzügyminiszter a szenátorokat emlékeztette, hogy az idei költségvetés eredetileg 38,1 milliárd koronás hiánnyal számolt, amelyet az Európai Beruházási Banktól felvett hosszú távú hitellel kívánt fedezni a kormány. Ez a hiánycél azonban azon alapult, hogy a gazdaság 4,8 százalékkal fog növekedni, ami azonban a pénzügyi-gazdasági válság következtében ma már csak utópia, és teljesíthetetlen. A központi költségvetés hiánya az első öt hónapban 71,41 milliárd korona volt, a tavalyi első öthavi 38,32 milliárd korona helyett.

- Tekintettel a válság következményeire és az adóbevételek kiesésére, most azzal számolunk, hogy a költségvetési hiány valahol 150 milliárd korona körül lesz - jelentette ki a szenátusban Janota. Ezzel a cseh államháztartás hiánya idén a hazai össztermék (GDP) 4,5 százaléka körül várható a cseh pénzügyminisztérium szerint. A hiány jövőre várhatóan 5 százalékra nő, és ezt 2012-re 4,2 százalékra akarják csökkenteni, a pénzügyminisztérium tervei szerint.

Az Európai Bizottság becslése szerint Csehország idén a GDP 4,3 százalékát, jövőre 4,9 százalékát kitevő államháztartási hiányra számíthat. Tavaly a GDP 1,5 százalékának, tavalyelőtt 1,0 százalékának felelt meg a hiány. Az Európai Bizottság idén 2,7 százalékos visszaesést, jövőre 0,3 százalékos gazdasági növekedést jósol Csehországnak, a tavalyi 2,8 százalékos és a tavalyelőtti 6,0 százalékos növekedés után.

- Most, a törvény elfogadása után, elméletileg akár 172,5 milliárd koronás költségvetési hiányt is finanszírozni tudnánk - jelentette ki a pénzügyminiszter. Szerinte a módosítások szükségesek voltak, és továbbiakra is szükség lesz, mert különben a cseh költségvetési rendszer összeomlik, és az állam működése nem lesz finanszírozható. A cseh pénzügyminisztérium mostani számításai szerint az államadósság finanszírozása 2012-ben 90,5 milliárd koronába kerül majd, a mostani évi 64 milliárd helyett.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.