Vékony jégen dübörögnek a Harley-k

Furcsa helyzet alakult ki a világ egyik leghíresebb motorgyártójának, a Harley Davidsonnak részvénypiacán azt követően, hogy magyar idő szerint kedd este a vállalat közzétette második negyedéves eredményét. Szinte minden mutató csökkent, az árfolyam mégis felfelé indult el.

A mérlegszámok szinte minden soron csökkenést mutattak az egy évvel korábbi adatokhoz képest a milwaukee-i székhelyű Harley Davidson jelentésében, a cég részvényeinek árfolyama kedden mégis komoly lendületet vett, a jegyzés közel öt százalékkal, 57,67 dollárig emelkedett. Ennek oka az volt, hogy az elemzői várakozásokat ugyanis, ha minimálisan is, de felülmúlta a motorgyártó. Az előrejelzések arról szóltak, hogy részvényenként 1,39 dolláros eredményt tud felmutatni a Harley Davidson, azonban ennél öt centtel többet hoztak. Ez pedig komoly eufóriát váltott ki, hiszen gyászos időszak van a Harley mögött, már a hetedik egymást követő negyedévben csökkennek a számaik, így most a kis jó hír is számított.

Van, aki szerint a nehéz vasak öregesek. Tévednének?
Van, aki szerint a nehéz vasak öregesek. Tévednének?
Kocsis Zoltán / Archív

Ha csak a számokat nézzük, ennek ellenére is furcsa, hogy ekkora lendületet vettek a kultikus motorgyártó papírjai. Elvégre a június 28-án zárult negyedévben „csak” 88 931 gépet tudtak eladni, ami elmarad az egy évvel korábbi 90 218-tól. Ebből kifolyólag tavaly még kereken kétmilliárd dolláros forgalmat hoztak össze, idén már csupán 1,81 milliárdot. Az adózott eredmény is csökkent az elmúlt 12 hónapban, 15 százalékkal 299,8 millió dollárra.

A megerősödött dollár komoly gond a vállalatnak, jó néhány kedvezőtlen adatnak ez az oka – jegyezte meg több elemző is. A Harley versenyképessége visszaesett, miután több konkurens vállalata is csökkenteni tudta az árait az árfolyammozgások miatt, a Harley-nek viszont éppenhogy drágítania kellene, ha a kitűzött céljait hozni szeretné. Ezzel azonban „vékony jégre tolnák be a nehéz vasakat” – fogalmazott az Investors.com, utalva arra, hogy az áremelés az eladások csökkenéséhez vezethet.

Hozzátették, hogy a Harley Davidsonnak a megítélésén is változtatni kellene, hogy tartósan maga mögött tudja hagyni a szenvedés éveit. Itt lenne az ideje a márka és a célközönség fiatalításának. Ahogy fogalmaztak: el kellene érni, hogy a Pokol Angyalainak szakálla után a hipszter szakállak körében is frankó dolog legyen Harley-ra ülni. Ez pedig – szintén az ár miatt – nem gyors fordulat, s éppen ezért fordulnak az emelkedésnek indult jegyzés ellenére is kritikusan a cég felé.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.