Új otthonteremtési program készül?

Új otthonteremtési programon dolgoznak a Nemzetgazdasági Minisztériumban (NGM)  – tudta meg iparági forrásokból a Napi.hu.

A hírportál értesüléseit a minisztérium sem megerősítette sem pedig cáfolta, ám inkább az előbbit valószínűsíti a minisztérium válasza, miszerint: "Az NGM folyamatban lévő ügyről nem ad tájékoztatást."

Ugyanakkor az NGM semmit sem árult el a programról, illetve nem volt hajlandó megnevezni, hogy a tárcánál ki a téma felelőse. A Napi.hu szerint eddig mindössze két kormánypárti politikus, Mádi László és Bencsik János nyilvánult meg lakásügyben, az érdekképviseleti és szakmai szövetségekből álló, mintegy húszfős Otthonteremtési Tanács működése pedig Matolcsy György MNB elnökké avanzsálásával szűnt meg.

A Fidesz az utóbbi években tett ígéretei alapján a napi.hu úgy véli, hogy a tárca a kamattámogatott hitel, panelfelújítási, és bérlakásprogram, lakástakarék, szocpol, félszocpol – azaz: az első Orbán kormány lakástámogatási rendszerének elemeiből próbál programot összeállítani.

Emellett Orbán korábban öt százalékos áfát ígért a magánlakások felújítására és a szociális lakásépítésre

"Szociális lakásépítés körének minél szélesebbre húzása" – adta ki a jelszót Orbán Viktor még 2006-ban – bár azt azóta sem tudni, hogy ez pontosan mit akart jelenteni.

A lakhatási területen viszonylag rövid ideig tevékenykedő fideszes szakpolitikus, Bencsik János 2010-ben az energetikai felújításával valamint a lakásépítés lépcsőzetes beindításával számolt. Szerinte évente 5 ezerrel több új lakással 4-5 év múlva elérhetjük a kívánt, a lakásállomány megújításához szükséges évi 40 ezer új lakás kibocsátását. (Nem így történt: , 2010-ben még 20810 lakás épült összesen egy év alatt, 2013-ban már csak 7293.)

A fidesz emellett 2012-ben indította el újra az államilag támogatott forinthitelt és a finomított szocpolt – ám olyan szigorú feltételekkel, hogy érdemi nagyságrendben nem segítette az otthonteremtőket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.