Új MNB-hitelprogram indul

Félezer milliárd forintos keretösszeggel újabb hitelprogramot indít a jegybank. A cél az, hogy olyan vállalkozások is forráshoz jussanak, amelyek az MNB jelenleg futó programjának keretébe nem férnek bele.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a növekedési hitelprogram (nhp) mellett március közepétől elindítja az nhp+ programot – döntött szerdai ülésén az MNB monetáris tanácsa. Az nhp-hoz hasonlóan a kis- és közepes cégek, valamint a mikrovállalkozások (kkv) hitelhez jutását segítő konstrukció a tervek szerint idén év végéig tart, a programra 500 milliárd forintot különített el a jegybank.

Az nhp+ keretében a pénzintézetek ugyanúgy nulla százalékos kamat mellett kaphatnak forrást az MNB-től, mint az nhp esetében, s ugyancsak legfeljebb 2,5 százalékos kamaton adhatják tovább azt a vállalkozásoknak. A különbség a két konstrukció között, hogy az nhp+ esetében az MNB adott esetben átvállalja a hitelezési veszteségek maximum felét a bankoktól.

A hitelezési veszteséget legfeljebb öt évig és a pénzintézetek által kihelyezett források évi maximum 2,5 százalékáig van lehetőség. Vagyis, ha egy, az nhp+ keretében finanszírozott vállalkozás a kölcsön nyújtásától számított öt éven belül csődbe megy, nem tudja visszafizetni hitelét, akkor az MNB állja a bank veszteségének felét.

Matolcsy György jegybankelnök elmondta, hogy az nhp-tól, illetve az nhp+-tól azt várják, hogy a jelenleg becsültnél egy százalékkal magasabb lesz a gazdasági növekedés üteme. Az idei évre várt 2-2,5 százalékos bővüléssel szemben 3-3,5 százalék lesz idén és jövőre is a növekedés mértéke. Az utóbbi két évben a gazdasági növekedés felét adták a jegybanki intézkedések, így az alapkamat jelentős csökkentése és a növekedési hitelprogram – tette hozzá.

Az nhp elsősorban a jobb, magasabb fedezettel rendelkező adósokat éri el, míg az nhp+ várhatóan a közepesen kockázatos, illetve az alacsonyabb fedezettel rendelkező cégek is igénybe tudják venni. Emellett az új program a mikrovállalkozások szélesebb köre számára nyújthat segítséget, mint az nhp – tette hozzá Nagy Márton ügyvezető igazgató. Az MNB arra számít, hogy az nhp+-nak köszönhetően már a hitelezhető kkv-k 50-60 százalékát el tudják érni a kedvezményes konstrukciókkal – mondta Balog Ádám alelnök

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.