Új kódexet írtak maguknak a fair bankok

Február elsejével hatályba lépnek az úgynevezett fair bankokról szóló, még tavaly novemberben elfogadott törvény előírásai. Változnak a hitelszerződés megkötése előtt nyújtott tájékoztatásra vonatkozó szabályok, valamint a pénzintézetek csak szigorú feltételek mellett módosíthatnak egyoldalúan a lakossági kölcsönök feltételein. Az ügyfél számára hátrányosan kizárólag a hitelkamaton, a kamatfeláron, a költségen és a díjon változtathatnak a bankok, egyéb feltételen nem.

A kamatok, díjak egyoldalú emelésére három évnél rövidebb futamidejű szerződések esetében nem lesz lehetőség, míg az ennél hosszabb időre szólóknál háromévente vizsgálhatják felül a kamatokat. A pénzintézeteknek előre meg kellett határozniuk, hogy a kamaton, kamatfeláron mikor és milyen mértékben változtathatnak, s ezt a múlt év végégig meg kellett küldeniük jóváhagyásra a Magyar Nemzeti Banknak (MNB) Az MNB tájékoztatása szerint az elfogadott mutatók biztosítják, hogy a hitelkamatok változása objektív, átlátható és követhető lesz.

Farkas Ádám felügyeleti elnök, Bajnai Gordon kormányfő és Patai Mihály, a bankszövetség elnöke 2009-ben, a kódex aláírása után
Farkas Ádám felügyeleti elnök, Bajnai Gordon kormányfő és Patai Mihály, a bankszövetség elnöke 2009-ben, a kódex aláírása után
Kovács Bence / Népszabadság

Tovább javítják a lakossági szerződések átláthatóságát a banki magatartási kódexben lefektetett előírások, amelyeket az MNB-vel egyeztetve most aktualizált a Magyar Bankszövetség. A megújított dokumentum ugyancsak február elsejével lép hatályba. Az eddigi, 2010 januárja óta használt kódexet azért kellett frissíteni, mert a parlament és a kormány tavaly számos rendelkezését jogszabályokban szabályozta, felülírta (például az említett fair bankokról szóló törvényben). Az új dokumentum olyan rendelkezéseket tartalmaz, melyeket jogszabályi szinten nem szabályoztak.

A felelős lakossági hitelezés érdekében a pénzintézetek belső üzletmenetükben is érvényesítik a transzparencia (közérthetőség, átláthatóság, a szükséges információkhoz való hozzáférhetőség), a szabályelvűség (a jogszabályoknak és a jó gyakorlatot elősegítő elvárásoknak megfelelő, szabályzatokban is rögzített hitelezői gyakorlat) és a szimmetria (az esetleges egyoldalú költségemelések mellett kedvezőbbé vált feltételek esetén költségcsökkentésekkel ezek hatását is érvényesíteni kell az ügyfeleknek) elveit.

Az aktualizált kódex a lakossági hitelezés kapcsán szabályozza a felelős hitelezés általános normáit, a szerződéskötés előtti hitelezői magatartás általános elveit, az ügyfelek fizetési nehézségének kezelése körében alkalmazandó eljárásokat, valamint a végrehajtási eljárások előtt és alatt alkalmazandó elveket. A korábbi magatartási kódexet aláíró pénzügyi intézményeknek nem kell újra csatlakozniuk a kezdeményezéshez, eddigi kötelezettség-vállalásuk változatlanul tovább él. Bár a csatlakozás önkéntes, az előírások betartását az MNB ellenőrzi.

Csökkenhet a bankadó

A hétfőn Angela Merkel német kancellárt fogadó magyar miniszterelnök ismét megígérte a bankadó mérséklését. Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth rádiónak nyilatkozva azt mondta: az adónemet olyan szintre csökkentik, amely „nem ismeretlen Európában”. A magyar gazdaság ma jól teljesít, ezért fel lehet vetni ésszerű módon, hogy a kormány visszatérjen az erről szóló korábbi vállalásra a következő években fokozatosan, több lépésben, tervezett módon – mondta. Orbán Viktor nem először beszél a bankadó mértékének csökkentéséről, ahogy a közteher szinten tartásáról is nemegyszer szólt már. Másfél éve, Magyarország tiszteletbeli konzuljainak konferenciáján például kijelentette, hogy az új magyar közteher-viselési rendszerben a bankoknak a jövőben is az európai átlagot meghaladó mér tékű bankadót kell fizetniük.

A kódexet több mint 250 pénzintézet írta alá, ezek együttesen a lakossági hitelpiac bő 95 százalékát fedik le, míg a jegybank internetes oldala szerint 55 olyan, lakossági hitelezéssel foglalkozó pénzintézet volt, amely korábban nem írta alá a kódexet. Utóbbiak közül a legismertebb az Axa Bank, de a sorban szerepel például a Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet is, amely egy éve ment csődbe.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.