Új horvát választás a Mol miatt?

A múlt hét végén olaj folyt az Adriá­ba az INA-tulajdonú rijekai finomítóból. A Mol irányította horvát nemzeti energiatársaságnál a károk 24 órán belüli elhárítását ígérték. A vizsgálatok szerint az anyag először a vízelvezetőkbe kerülhetett: onnan a heves esőzések moshatták a vízbe, ahol mintegy száz négyzetméterre terjedt szét.

A szennyezés akár ötszáz méterig is benyúlt a tengerbe – idézi a helyi Nova TV-t az MTI. A járás elöljárója nem emlékszik hasonló természeti kárra a finomító ötvenéves története során. Szerinte a szennyezések egyre nagyobb méreteket öltenek.

Az eset érzékeny pillanatban találta meg az INA-t irányító magyar olajmultit. A Mol és a mindenkori horvát kormány között azóta zajlik a vita az INA irányításáról, hogy azt 2009-ben a legnagyobb tulajdonosként a Mol átvette a horvát kabinettől. A HDZ kormányzása alatt indult vizsgálat az előző miniszterelnök, Ivo Sanader idején született döntés módosítására. A szocialista SDP kormányzása alatt pedig Hernádi Zsolt Mol-vezért Sanader lefizetésével vádolták meg. Mindezt főleg az INA sínylette meg: az eladást is belengető Mol nem tekint rá biztos vagyonelemként, emiatt akár fejlesztések is elmaradhatnak.

Az újra hatalomra jutó HDZ egy fokkal békülékenyebb hangra váltott, a jog erőteljesebben védi a Molt, és az államnak sincs pénze kivásárolni. A kisebbik koalíciós partner, a Híd Függetlenek Listája viszont továbbra is elszámoltatást követel. Ebben egy követ fújnak az ellenzéki SDP-elnökkel, Zoran Milanoviccsal. Komoly belpolitikai botrány kerekedett abból, hogy a HDZ-elnök Tomislav Karamarko első miniszterelnök-helyettes feleségének kommunikációs cége korábban 60 ezer eurós tanácsadási számlát állított ki Karamarko barátja, a Mollal hivatalos tanácsadói kapcsolatban álló Jozo Petrovic cégének. Ana Saric Karamarko szerint nem Mol-érdekű tanácsot adott, és szerződése férje kormányra kerülése után megszűnt. Az SDP bizalmatlansági indítvánnyal küldené el a kabinetet.

Mindez kormányválságot szült: Tihomir Oreskovic miniszterelnöknek magyarázkodnia kell, hogy bár a nemzetgyűlés három hete döntésképtelen, kabinetjének megvan a támogatottsága. Elemzők azt is felvetették, így lassan új partner után kell néznie, sikertelenség esetén akár új választás is következhet. Szakmai forrásaink csitítanak: a két fél ellentétének csak egyik oka a Mol-ügy. Ráadásul már a Híd is tárgyalóképesebb, hisz egy előrehozott választás esélyese az SDP lenne. Oreskovic bejelentette: ő vezeti a Mollal tárgyaló kormányküldöttséget.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.