Új gázkereskedőt alapít az állam

Egyelőre rejtélyes szerepű gázkereskedőt alapíttat a Magyar Fejlesztési Bankkal az állam.

MFB Földgázkereskedő néven új társaságot alapít az állami tulajdonú hitelintézet, derül ki a Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter által pénteken beterjesztett, számos szabályt módosító törvényjavaslat-csomagból.

Kurucz Éva kormányszóvivő ezt közleménnyel is megerősítette. Eszerint a kormány további lépéseket tesz a magyar lakosság földgázellátása biztonságának érdekében: egy földgázkereskedő társaság létrehozásával bízta meg a Magyar Fejlesztési Bankot. Az MFB Zrt. jogköreit bővítő javaslatot a kormány pénteken terjesztette az Országgyűlés elé.

Az MFB Zrt. 100 százalékos tulajdonában lévő MFB Földgázkereskedő Zrt. megalapításával egy olyan állami érdekeltségű földgázkereskedő jön létre, amely további kereskedelmi földgázkészletek megvásárlásához nyújt pénzügyi hátteret. Ezzel a lépéssel hazánk képes tovább növelni a rendelkezésére álló készleteket. A földgázkereskedő társaság 100 millió forintos induló alaptőkével kezdi meg működését. A kormányszóvivő szerint a gázellátás biztonsága mellett az állami vagyon szempontjából ez a társaság értékteremtő és jövedelmező vállalkozás.

Az MFB már bizonyította a hasonló ügyletek lebonyolításához szükséges képességeit, amikor korábban érdekeltséget szerzett a szlovák-magyar összekötő gázvezetéket megépítő és működtető Magyar Gáztranzit Zrt.-ben és jelenleg is résztulajdonosa a biztonsági földgázkészleteket tároló MMBF Földgáztároló Zrt.-nek.

A kormány intézkedéseinek - többek között a földgáztárolók visszavásárlásának - köszönhetően az ország gázellátása biztosított, a földgázszállítás az orosz-ukrán konfliktus ellenére is zavartalan - állítja a közlemény, amely szerint a biztonsági gázkészlet nagysága az előírásoknak megfelelő, a tárolók feltöltése folyamatos; az eddig betárolt földgázmennyiség már most az előző tél teljes lakossági fogyasztásának másfélszerese.

A hazai földgáztárolókat jelenleg az állami MVM Magyar Villamos Művek nagykereskedője látja el gázzal. A szokás szerint egyoldalú kormánytájékoztató arra nem tér ki, hogy a tavaly jelentős állami támogatással megvásárolt állami gáznagykereskedő a kormány szerint miért nem alkalmas a gáztárolói gyorsított feltöltésére.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.